LIBRI
Epigrafi, Çeviri ve Eleştiri Dergisi
  • tr
  • en
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Anasayfa » 2017 » Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi

Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi

Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi

Songül MECİT

ISBN: 9789750521478
Sayfa: 344
Baskı Yılı: 2017
Baskı Yeri: İstanbul
Yayınevi: İletişim Yayınları

LIBRI III (2017) 169-172
DOI: 10.20480/lbr.2017016
Geliş Tarihi: 02.05.2017 | Kabul Tarihi: 20.05.2017
Elektronik Yayın Tarihi: 23.06.2017
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2017

pdf  PDF indir

references  PDF görüntüle

info  Atıf Düzeni

S. MECİT, Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi. İstanbul 2017. İletişim Yayınları, 344 sayfa. Çev. Ö. Akpınar. ISBN: 9789750521478

Edinburgh Üniversitesi İslam ve Ortadoğu Çalışmaları bölümünde araştır­macı ve öğretim üyesi olan Songül Mecit’in Anadolu Selçukluları: Bir Haneda­nın Evrimi kitabı 2017 yılında İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Kitabın orijinal ismi The Rum Seljuks, Evolution of a Dynasty’dir. Yazar, Sel­çuklu tarihi üzerine kaleme alınan eserlerin genellikle siyasi olaylara ve me­deniyet tarihine dair olduğunu belirterek, kendi kitabında siyasi olayların kro­nolojik akışından ziyade Selçuklu hanedanının zihniyet haritasını ortaya koy­maya yönelik bir çabasının olduğunu vurgulamaktadır. Eserde, Selçuklu Türklerinin zaruri göçlerinden başlayarak Doğu Roma imparatoru Manuel Kom­nenos’un 1180’deki ölümüne kadar olan tarihi süreç ele alınmaktadır. Yazar, anakronistik milliyetçi kaygılardan uzak ve sade bir dil ile objektif bir tarih anlayışı sunmaya özen göstermektedir. Kitap, Giriş ve buna ek olarak beş bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler de kendi içlerinde başlıklara ayrıl­maktadır. Giriş (17-29) kısmı Orta Asya Türk siyasal ve sosyal hayatının değer­lendirilmesine ilişkin olup, günümüz Selçuklu tarihçilerine yönetilen eleştiri­leri içermektedir. Girişe ek olarak Metedoloji (29-34) ve de Kaynaklar (35-50) kısmı da mevcuttur.

Beş bölümden ilki, Göçebe Beylerden Müslüman Hükümdarlara (51-77) adı­nı taşımaktadır. Selçuklu Köken Geleneği (51-56) isimli ilk başlıkta Selçuk­luların Müslüman dünyasına girdiği dönemde, bu hanedanı geçmişe bağla­yan iki eğilim değerlendirmektedir. Bunlardan ilki peygamber ailesiyle ve Arap geçmişiyle kurulan bağ; ikincisi ise Pers tarihiyle kurulan paralellik ola­rak ele alınmaktadır. Selçuklu Başarısının Altındaki İdeoloji (56-66) adı verilen ikinci başlıkta Selçuklu İmparatorluğu’nun kuruluşunun Ortadoğu devletleri­nin zayıflıkları sonucu olduğu iddia edilmektedir. Buna bağlı olarak Müslü­man dünyasının doğu kısmının parçalanmış hali (Samaniler, Karahanlılar, Gaz­ne­liler) Selçuklu Türklerinin ilerlemesine ve birbiriyle savaşan taraflar kar­şısında, iktidarını genişletmesine imkân sağladığı söylenmektedir. Çağrı Bey ve Tuğrul Bey (66-68) isimli üçüncü başlıkta ise hanedanlık düşüncelerin­den uzak Türkmen güruhların ekonomik kaygılarının siyasal zemine etkileri incelenmektedir. Selçuklular ve Türkmen Takipçileri (68-70) başlıklı dördüncü başlıkta İdrisi, İbn Hassûl, İmameddin el-İsfehâni ve Beyhâki gibi yazarların eserlerinde bahsettikleri dağınık kabilelerden oluşan obaların ve devlet yönetici­lerinin sosyal statülerine yer verilmektedir. İlk bölümün son başlığı Selçuklular ve Horasan (70-77) olarak isimlendirilmektedir. Burada, Müslü­man dünyasının stratejik açıdan önemli bir vilayeti sayılan Horasan’ın İslam tarihinde birçok kez belirleyici rol oynadığı ve bu bölgenin yağma akınları neticesinde iktisadi bunalıma uğradığı ele alınmış ardından Horasan eşrafının Selçukluların konumunu tayin edici rolü incelenmiştir.

 Anadolu’da İlk Selçuklular: Asiler mi Sultanlar mı? (77-119) adlı ikinci bölümün ilk başlığı Kutalmış b. Arslan İsrail b. Selçuk (69-85) olarak isimlen­dirilmektedir. Bu başlıkta, Kutalmış İsyanı’nın Anadolu’ya etkileri ile Pers – İs­lam devlet anlayışı ve klasik Türk hükümdarlık anlayışının Selçuklu devleti içerisindeki ayrışmanın nedeni olduğu vurgulanmaktadır. I. Süleyman bin Kutalmış (85-91) adlı ikinci başlıkta, cihat terminolojisinin Selçuklulardaki ilk izlerine değinilmektedir. I. Kılıç Arslan (91-113) isimli üçüncü başlıkta, Anado­lu’daki yönetimini meşrulaştırmak isteyen Sultan Kılıç Arslan’ın rakibi Daniş­mendoğulları Beyliği’yle Büyük Selçuklu sultanına karşı konumunu müdafaa etmek için gerçekleştirdiği siyasi atılımlar açıklanmaktadır. Kılıç Arslan’ın 1107’deki ölümünden 1156’ya kadarki tarihi süreç ise Geçiş Dönemi olarak incelenmiştir. Dördüncü başlık Şahinşah (113-119) olarak adlandırılmaktadır. Burada, Selçuklular ve Danişmendoğullarının siyasi ilişkileri mercek altına alın­mak­tadır. I. Rükneddin Mesud (119-125) isimli son başlıkta ise Selçuklu top­raklarındaki Danişmend etkisi ve Selçuklu tarihçilerinin Pers – İslam hü­küm­darlık vasıflarını, kurulmakta olan devlet organları ile ilişkilendirme eği­limleri ele alınmaktadır.

Üçüncü bölüm Rum Selçuklu Sultanlığının Kuruluşu (127-179) ismini taşı­maktadır. Bu bölüm kendi içerisinde üç başlığa ayrılmaktadır. Bunlardan ilki II. Kılıç Arslan (127-170) olarak isimlendirilmiştir. Bu başlıkta Kılıç Arslan’ın otoritesini tesis etmek için kullandığı ideolojik araçlar ile dönemin siyasal gerçeklerine ışık tutulmaktadır. Kılıç Arslan’ın başlıca rakipleri Büyük Selçuk­luların Halep Atabeyi Nureddin Zengi ve Eyyubi Sultanı Selâhaddîn Eyyûbî ile arasındaki ilişki incelenmektedir. I. Gıyaseddin Keyhüsrev (170-179) adlı ikinci başlıkta, I. Gıyaseddin Keyhüsrev devrinin Selçuklu Sultanlığı’nın altın çağı için bir geçiş süreci olduğu ifade edilmektedir. Bunun dışında özellikle devlet içerisindeki Pers, Doğu Roma ve Türk etkileri değerlendirilmektedir. II. Rük­neddin Süleyman Şah (179-189) isimli üçüncü başlıkta; iç mücadeleler, Süley­man Şah’ın kendisini üstün hükümdar olarak kabul ettirmesi ve sultanlığı hem içerde hem de dışarıda güvence altına alması gibi hususlar konu edil­mektedir.

Dördüncü bölüm olan Rum Selçuklu Sultanlığının Doruk Noktası (191-230) olarak isimlendirilmektedir. Bu bölümün ilk başlığı I. İzzettin Keykavus (194-210) ismini taşımaktadır. I. İzzettin Keykavus’un iktidarının merkezinde görev alan emirlerinin ve yerel valilerinin Selçuklu sultanlarının yayılmacı politikala­rına yön veren politik kaygıları ve ticari çıkarları ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra kitabeler tahlil edilerek, bu kitabelerin Selçuklu sultanının Hıristiyanlar üzerindeki egemenliğini ve iktidarını göstermek için birer araç olarak kullanıl­dığına değinilmektedir. I. Alaeddin Keykubad (210-223) isimli ikinci başlıkta ise I. Alaeddin Keykubad döneminde formüle edilen ideolojik anlayışların bir analizi sunulmaktadır. Dördüncü bölümün son başlığı II. Gıyaseddin Keyhüs­rev (223-230) olarak isimlendirilmektedir. Burada, Selçuklu tarih yazımında önemli bir kaynak olan İbn Bîbî ve modern tarihçilerin, 1243 Kösedağ Sava­şı’nda Selçukluların Moğol ordusu tarafından yenilgiye uğraması akabinde iç çekişmelere sürüklenmesi dolayısıyla Selçuklu Sultanlığını Keyhüsrev döne­min­de bağımsız bir devlet olarak saymamaları eleştirilmektedir. Yazar, bu baş­lıkta daha çok sultanın tahta çıkış usullerinin terk edilmesine ayrıca Baba İshak tarafından yönetilen muhalif Türkmen ayaklanmasına ve Selçuklu emiri Sadettin Köpek’in Keykubad’ın gayri meşru oğlu olduğu gibi söylemlerine eğilerek başlığı sonlandırmaktadır.

Rum Selçukluları ve Bizans (231-306) olarak isimlendirilen beşinci bölüm iki başlığa ayrılmaktadır. Bunlardan ilki Rum Selçuklu İdeolojisi (233-235) ola­rak adlandırılmıştır. Burada, Selçuklu sultanlarının Anadolu’da gerçekleştir­diği ideolojik evrim anlatmaktadır. İkinci başlık Bizans İdeolojisi (235-238) olarak adlandırılmakta ve burada, Doğu Roma imparatorlarının Anadolu’da varlığını devam ettiren Türklere karşı politikaları ele alınmaktadır. Buna göre ilk Komnenos hükümdarlarının ve haleflerinin uygulamayı sürdüğü önemli bir Doğu Roma stratejisine yer verilmektedir. Doğu Romalılar bu stratejiye göre, Anadolu’daki Türkmen güruhların yaşamasına izin verecek ve Büyük Selçuk­lulara karşı bir tampon bölge oluşturacak ancak Türkmen güruhlarını tek lider önderliğinde Konstantinopolis’ten ve ekonomik açıdan önemli olan kıyı bölgelerinden uzak tutmaya çalışacaktı. Ayrıca bu başlığın içerisindeki beş alt başlıkta ise ilk beş Selçuklu sultanı ve Doğu Roma hanedanı Komne­nosların, 1081-1180 yılları arasındaki Müslüman – Hıristiyan mücadelelerin­den sıyrıla­rak birbirlerini tanımaları ve kabul etmeleri ele alınmaktadır. Sonuç (307-311) bölümünde elde edilen veriler (kronikler, kitabeler, epigrafik kayıtlar araş­tırma eserler) ışığında genel bir değerlendirmede bulunulmakta­dır. Kitap Seçilmiş Kaynakça (311-335) ve Dizin (336-344) bölümleriyle ta­mam­lan­maktadır.

Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü

Bahattin BAYRAM (MA)
ba-hattinbayram2@gmail.com

  • Atıf Düzeni
  • Direkt Link

B. Bayram, Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi. Yazar: S. Mecit, Libri III (2017) 169-172. DOI: 10.20480/lbr.2017016

Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2017/lbr-0098

10 Temmuz 2017 Fatih YILMAZ
← Sualtı Arkeolojisindeki Tarihsel Partikülarizme [Tek Tarafçılığa] Yönelik Bir İtiraz
L. Catilina Söylevi →

Yayın Gönderme

Çalışmalarınızı Editöryal Prensiplere ve Yazım İlkelerine göre düzenledikten sonra,  libri@akdeniz.edu.tr adresine gönderebilirsiniz.

eISSN: 2458-7826

PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb

SAYI I (2015)

SAYI II (2016)

SAYI III (2017)

SAYI IV (2018)

Search for Publication

En çok okunanlar

  • Plutarkhos, Paralel Yaşamlar: Agesilaos
    Plutarkhos, Paralel Yaşamlar: Agesi...
  • Aşk, Seks & Tragedya (Klasik Çağ Aşkları Aramızda Nasıl Devam Ediyor?)
    Aşk, Seks & Tragedya (Klasik Ç...
  • İskitler, Hunlar ve Göktürkler’de Din ve Sanat
    İskitler, Hunlar ve Göktürkler’de D...
  • Doğu Ülkeleri Tarihinin Altın Çağı
    Doğu Ülkeleri Tarihinin Altın Çağı
  • Ortaçağ Avrupası’nın Ölümle Dansı
    Ortaçağ Avrupası’nın Ölümle Dansı
  • Büyük İskender
    Büyük İskender
  • Antigonus the One-Eyed: Greatest of the Successors
    Antigonus the One-Eyed: Greatest of...
  • Piri Reis ve Kolomb Sonrası Türk Haritacılığı
    Piri Reis ve Kolomb Sonrası Türk Ha...
  • Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın Evrimi
    Anadolu Selçukluları: Bir Hanedanın...
  • Pseudo-Plutarkhos, Nehirler ve Dağ İsimleri Hakkında
    Pseudo-Plutarkhos, Nehirler ve Dağ ...
  • Yüceliğe Hakaret Davasında Cornelius Savunması
    Yüceliğe Hakaret Davasında Corneliu...
  • Arkaik Dönem İonia Üretimi Ticari Amphoralar
    Arkaik Dönem İonia Üretimi Ticari A...
  • Plutarkhos, Moralia: Şans Üzerine
    Plutarkhos, Moralia: Şans Üzerine
  • Tarihe Yön Veren Büyük Komutanlar: İskender, Hannibal ve Sezar’ın Liderlik Dehası
    Tarihe Yön Veren Büyük Komutanlar: ...
  • Barbarlıktan Medeniyete Vikingler
    Barbarlıktan Medeniyete Vikingler

PhaseKapakWeb

eISSN: 2149-7826

Libri

  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim

Popüler Yayınlar

  • Plutarkhos, Paralel Yaşamlar: Ag...
  • Aşk, Seks & Tragedya (Klasi...
  • İskitler, Hunlar ve Göktürkler’d...
  • Doğu Ülkeleri Tarihinin Altın Ça...
  • Ortaçağ Avrupası’nın Ölümle Dans...
  • Büyük İskender
  • Antigonus the One-Eyed: Greatest...

Son Çıkan Yayınlar

  • Bağdat’tan Kalan Miras Yunan Bilimi Nasıl Korundu ve Geliştirildi? 2 Mart 2021
  • Ilısu Barajı Kurtarma Kazıları 2 Mart 2021
  • Giyinmenin Kısa Tarihi 2 Mart 2021
  • URARTU Doğu’da Değişim 1 Mart 2021
  • Paleolitik’ten Kalkolitik Çağ’a Barınma ve Yerleşim Yerleri 1 Mart 2021
  • Eskiçağda Cinsiyet ve Kadın 1 Mart 2021
  • Luvi Uygarlığı Anadolu ve Ege Arasında Kimlik, Kültür, Dil ve Din Luviler ve Batı Anadolu’nun Luvik Grupları Cilt II 1 Mart 2021

Yayın Arama

Arşiv

Flag Counter
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Copyright © 2015 www.libridergi.org
  • Türkçe
  • English (İngilizce)