Gracchus Kardeşler
PLUTARKHOS
ISBN: 9753442432
Sayfa: 120
Baskı Yılı: 2001
Baskı Yeri: İstanbul
Yayınevi: Belge Yayınları
DOI: 10.20480/lbr.2017006
Geliş Tarihi: 28.02.2017 | Kabul Tarihi: 24.03.2017
Elektronik Yayın Tarihi: 29.03.2017
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2017
M. PLUTARKHOS, Gracchus Kardeşler. İstanbul 2001. Belge Yayınları, 120 sayfa. ISBN: 9753442432
Antikçağ yazarlarından günümüze kadar pek çok yazarı etkilemiş olan ve yazdığı kitaplarıyla Antik Hellen ve Roma dünyası başta olmak üzere Mısırlılar ve Persler hakkında da kısıtlı olan bilgi dağarcığımızı yenilememizi sağlayan Plutarkhos (MS 46-120) Hellence’yi kullanma biçemi ve eserlerindeki konu çeşitliliği bakımından diğer antikite yazarlarından kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Farklı temalı 60 denemeden oluşan Moralia (Ethika /Ἠθικά) adlı eseri yanında en tanınan eseri karşılaştırmalı olarak 44 Romalı – Hellen kişiliğin yaşamını tanıttığı biyografi türündeki tarih kitabı Vitae Parallelae (Bioi Paralleloi/Βίοι Παράλληλοι ) ‘‘Paralel Yaşamlar’’dır. Yitik üç yaşam öyküsü ve eşleştirilmemiş dört önemli kişiliğin bütünleştiği bu kitabında Plutarkhos tarihsel olarak biyografik geçmişlerini aydınlatmaya çalıştığı figürlerin eylemlerini yargılamak amacında olmamış, eleştirel bakış açısını yansıtmadan bu kişiliklerin olduğu gibi betimini yaparak yorumu okuyucuya bırakmak istemiştir.
Belge Yayınları tarafından 2001 yılında basılıp Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Sandalcı tarafından dilimize çevrilen Gracchus Kardeşler adlı kitapta Plutarkhos’un söz konusu biyografi dizisinden Gracchus kardeşler ile Agis ve Kleomenes’in yaşam öyküleri ve karşılaştırma bölümünün Hellence’den Türkçe’ye çevirisi ve kapsamlı bir yorumlaması bulunmaktadır.
Yazar, kitabın çevirisinde izlenen teknik detayları aktardığı Önsöz (V-VI) kısmında Plutarkhos’un yazım yöntemi ve amacı hakkında bilgiler vermekte devamında ise yazarın kişisel görüşleriyle derlediği kitabının öznesi konumundaki tarihsel figürlerin biyografileri ve kentin kuruluşundan Gracchus Kardeşler’in politik arenaya çıkışlarına kadar geçen sürede Roma’daki sınıf savaşları, sebepleri ve kazanılan haklar konusunda kısa bir özetle konuya giriş yapmaktadır. Ancak Giriş (1-8) kısmından önce yazar Plutarkhos’un aynı diziden Türkçe’ye çevirileri yapılmış diğer kitaplarının künyelerini vererek okuyucunun zihnini açık tutmak istemektedir. Kitap genel olarak bir Önsöz (V-VI) (Prooimion), tarihsel olayların iki kardeşin isminin altında tek tek irdelenerek art zamanlı bir yöntemle anlatıldığı Tiberius ve Gaius Gracchus (11-101) isimli birinci ana bölüm, Agis-Kleomenes ve Gracchus’ların Karşılaştırılması (103-113) (Synkrisis) başlığını taşıyan ikinci ana bölüm ve eser içindeki referansların belirtildiği Dipnotlar (115-120) isimli kısımdan oluşmaktadır.
Eserin Giriş (1-8) kısmından sonra Tiberius ve Gaius Gracchus (11-101) isimli birinci ana bölümde metnin Türkçe çevirisi Hellence aslıyla karşılıklı olarak verilerek, bir yandan da metin dipnotlarlarla zenginleştirilerek okuyucunun olası tarihsel ve filolojik bilgi eksikliklerinin kapatılmasına çalışılmaktadır. Ayrıca Kardeşlerin, Roma’ nın sosyo-kültürül ve sosyo-politik yaşamına katkılarının zikredilmesinden önce aile geçmişleri ve mizaçları üzerinde bazı saptamalar yapılmaktadır. Tiberius Gracchus (17-59) alt başlığı altında ise karakterin tarihsel vizyonu ve misyonu ele alınmakta, ayrıca Roma’ nın sosyal yaşamı gözler önüne serilmeye çalışılmaktadır. Yine diğer alt başlık olan Gaius Gracchus (61-101)’ta kardeş Gaius’un pleblerin sosyal konumunu sağlamlaştırmak ve ağabeyi Tiberius’un yarım kalan işlerini hayata geçirmek için vermiş olduğu mücadele irdelenerek sosyolojik bir analize girişilmektedir. Sınıflar Savaşı tarihinin bilinen belki de en eski ve en ünlü simalarından olan Gracchus Kardeşler’in tarihin seyrini değiştiren ve sosyal çalkantılara yol açan faaliyetlerinin çağının egemen sınıfı patriciler eliyle zorla bastırılmasının kısa bir özeti niteliğini taşıyan bu bölümün ardından Agis-Kleomenes ve Gracchus’ların Karşılaştırılması (103-113) bölümüne geçilmektedir. Plutarkhos, Gaius ve Tiberius’un ayrı ayrı Roma toplumuna kazandırdıkları ve ölümleri ile Sparta için Agis ve Kleomenes’in yaptıklarını peşi sıra vermek yerine karşılıklı anlatımı yeğlemekte, kişisel özelliklerinin etkinliklerine ne denli sinmiş olduğunu sezebilmemize imkan veren ipuçlarıyla canlı bir kompoziyon sunmaktadır.
Hem Filoloji disiplini hem de Klasik Sosyoloji Tarihi alanında çalışma yürütenlere kılavuzluk edebilecek mahiyette özenli bir çalışmanın ürünü olan bu çeviri eser, ayrıntılı notlarıyla yavan bir çevirinin çok ötesine geçmekte, Paralel Hayatlar biyografi dizisinin dilimize çevrilen diğer eserleri arasında bir başvuru kaynağı olarak kendine haklı bir yer edinmektedir.
Anadolu Üniversitesi
Arkeoloji Bölümü
Necmettin ERAYDIN (Öğr. Gör.)
neraydin@anadolu.edu.tr
N. Eraydın, Gracchus Kardeşler. Yazar: M. Plutarkhos, Libri III (2017) 37-39. DOI: 10.20480/lbr.2017006
Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2017/lbr-0088