LIBRI
Epigrafi, Çeviri ve Eleştiri Dergisi
  • tr
  • en
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Anasayfa » 2018 » Can We Talk Mediterranean? Conversations on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies

Can We Talk Mediterranean? Conversations on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies

 

Can We Talk Mediterranean? Conversations on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies

Brian A. CATLOS & Sharon KINOSHITA

ISBN: 9783319557250
Sayfa: 155
Baskı Yılı: 2017
Baskı Yeri: Cham
Yayınevi: Palgrave Macmillan

LIBRI III (2017) 1-4
DOI: 10.20480/lbr.2018001
Geliş Tarihi: 02.01.2018 | Kabul Tarihi: 11.01.2018
Elektronik Yayın Tarihi: 25.01.2018
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2018

pdf  PDF indir

references  PDF görüntüle

info  Atıf Düzeni

B. A. CATLOS & S. KINOSHITA (Eds.), Can We Talk Mediterranean? Conversations on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies. Cham 2017. Palgrave Macmillan, xxi +155 sayfa (6 görsel ile birlikte). ISBN: 9783319557250

­

Akdeniz antikçağdan Modern döneme kadar farklı zaman dilimleri üzerine ta­rih, sanat tarihi, arkeoloji, edebiyat gibi çeşitli alanlarda çalışan araştırma­cıların dikkatini çekmektedir. Fernand Braudel’in 1949 tarihli kült eseri II. Felipe Döneminde Akdeniz ve Akdeniz Dünyası özellikle tarih araştırmalarına yeni bir ekol getirmiş, daha sonra ekolün farklılaşıp çeşitlenmesi ile odak Ak­deniz’den kaymıştır. 1990’lara kadar Akdeniz üzerine yapılan çalışmalar daha çok Antik Yunan ve Roma Dünyası çerçevesinde yoğunlaşmaktadır. 2000’li yıllar ise Akdeniz’e yeni yaklaşımların geldiği; alışılmışın dışında bakış açıla­rıyla çalışıldığı bir dönem olmuştur. Can We Talk Mediterranean? Conversa­tions on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies (Akdeniz’in Dilinden Konuşabilir miyiz? Ortaçağ ve Erken Modern Dönem Çalışmaları Ala­nında Öne Çıkan Bir konu Üzerine Konuşmalar) adlı eser de Akdeniz çalışma­larına yönelik artan ilginin bir ürünüdür.

Eserin editörleri tarafından kaleme alınan Preface (Önsöz [vii-xii]) iki konu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Thalatta! Thalatta! Towards the Sea (Thalatta! Thalatta! Denize Doğru [vii-xii]) alt başlığında Akdeniz çalışmalarının geçirdiği değişimden kısaca bahsedilmektedir. Fernand Braudel’in Akdeniz Dünyası ve II. Felipe Dönemi çevresel tarihe ve bir bölge olarak Akdeniz’in analizine yer vermekle birlikte Akdeniz çalışmalarına yoğun bir ilgi başlatmamıştır. Eser daha çok Atlantik çalışmalarındaki gelişimini tetiklemiştir. Daha sonra Akde­niz’e ilişkin eserler daha çok Hellen-Roma dünyasını konu almıştır. İstisnai bir çalışma olarak Shlomo Goitein, Geniza belgeleri ışığında Ortaçağ Arap-Yahudi tüccarlarının dünyasına eğilerek burayı bir Akdeniz toplumu olarak incelemiştir. 1980’li ve 1990’lı yıllarda Ortaçağ tarihçileri tarafından giderek daha yaygın bir tutumla, Akdeniz İslam ve Hristiyanlık arasındaki büyük kültü­rel ve dini ayrımı birbirine bağlayan bir bölge olarak görülmeye başladı. Ancak 2000 yılında Akdeniz çalışmaları üzerine deyim yerindeyse çığır açan bir çalışma olan P. Horden ve N. Purcell’in The Corrupting Sea. A Study of Me­di­terranean History adlı eser yayınlandı. Kitap yoğun, karmaşık ve zorla­yıcı olmakla birlikte kültür, devlet, tarihsel anlatı gibi meseleleri geri planda tutarak tarihsel tutarlılık içerisinde bölgenin karakteristiği ve barındırdığı iliş­kileri Neolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar ele alıyordu. Bu kitap çeşitli alandan pek çok okurun ilgisini yeniden Akdeniz’e yöneltti; seminerler, projeler, ma­ka­leler üretildi. Editörlere bu kitabı yazmalarında ilham veren husus da bu ki­taptır. Mevcut paradigmaların, Avrupa merkezciliğin, İslam dünyasının öte­sine geçerek milli ve dini sınırlar olmadan Akdeniz’i bölgesel bir bütün olarak ele almayı hedeflediklerini belirtmektedirler.

Ardından eseri meydana getiren başlıklar hakkında kısa bir tanıtıma yer verip The Mediterranean Seminar and the Mediterranen Perspectives Studies (Akdeniz Seminerleri ve Akdeniz Perspektif Çalışmaları [xi-xii]) alt başlığında bu kitabın Palgrave Macmillan ile editörlerin kurduğu bir eğitim ve araştırma platformu olan Mediterranean Seminar’ın hazırladığı Mediterranean Pers­pec­tives serisinin ilk kitabı olduğunu ifade etmektedirler. Seminerin dünya çağında düzenlediği organizasyon ve bunlara ilgi gösteren katılımcılara yer verildikten sonra Acknowledgements (Teşekkürler [xiii]), Contents (İçindeki­ler [xv-xvi]), esere katkıda bulunanların tanıtıldığı Editors and Contributors (Editörler ve Katkıda Bulunanlar [xvii-xix]) ve List of Figures (Görseller Listesi [xxi]) kısımlarının ardından kitabın birinci bölümüne giriş yapılmıştır.

Kitabın Why The Mediterranean? (Neden Akdeniz? [1-17]) adlı ilk bölümü Brian A. Catlos tarafından kaleme alınmıştır. Bölümün temel gayesi, Akde­niz’in tarihsel analiz için uygun bir bölge olduğu tezini doğrulamaktır. Bu bağ­lamda yazar öncelikle Akdeniz çalışmalarına yönelik artan ilgiyi gerekçelendi­rir, Akdeniz’i tanımlar ve Akdeniz’in parçalarının bütün farklılarına rağmen kendine has ayırt edici özellikleri olduğunu örneklerle ifade eder. Avrupa, Afrika, Batı, İslam dünyası gibi ‘kalıpların’ kendi içlerinde farklılıklar barındır­dığını, Akdeniz’in sonradan oluşturulmuş üst çatılar yerine sınırları daha az belirgin, Avrupa merkezci yaklaşımdan uzak bir bakış açısıyla çalışılmaya değer bir alan olduğunu tarihin diğer çalışma alanları ile karşılaştırarak ileri sürer.

Eserin Thalassal Optic (Akdenizsel Mercek [19-32]) adlı ikinci bölümü Akdeniz’e sanat tarihi açısından yeni yaklaşımlar sunar. Yazar Cecily J. Hils­dale Ortaçağ bağlamında değerlendirdiği sanatsal eserlerin ‘Fransız’, ‘İngiliz’ gibi anakronistik yaklaşımdan uzaklaşılarak Akdeniz temelli ele alınmaları görüşünü destekler. Taşınabilir sanatsal eserlerinin Akdeniz havzasının dışına taşmaları; farklı kültür, teknoloji, işçilikle karşılaşmaları nihayetinde farklı ka­rak­teristikleri bir bünyede toplayan yeni bir bütüne doğru bakış açısı geliştir­meyi gerektirir.

Kitabın editörlerinden olan Sharon Kinoshita Negotiating the Corrupting Sea: Literature in and of the Medieval Mediterranean (Çeldirici Denizi Tartış­mak: Ortaçağ Akdenizi’nde ve Akdenizi’nin Edebiyatı [33-48])) adlı üçüncü bölümde Ortaçağa dair edebi eserlerden örnekleri inceleyerek eserlerdeki farklı kültürel karşılaşmalara dikkat çeker. Korsanlık, kölelik, ticaret gibi çeşitli uygulamalarla Akdeniz’in çok dinli kıyılarında farklı, ancak etkileşim halindeki kültürlerin edebi geleneklerini barındıran bir alan olduğunu belirtir.

Claire Farago’nun kaleme aldığı Desiderata for the Study of Early Modern Art of Mediterranean (Erken Modern Dönem Akdeniz Sanatı Çalışmalarına Yönelik Arzular [49-64]) başlıklı bölüm kitabın temel gayesi olan Akdeniz’i farklılıklarından müteşekkil bir bütün olarak kalıpların dışına çıkarak inceleme meselesine Erken Modern döneme ait sanat tarihi çalışmaları açısından yak­laşır. Bu dönem kapsamında Akdeniz’e ilişkin sanat tarihi alandaki yeni yükse­len trendleri inceler. Anakronistik yaklaşımlardan uzaklaşarak Akdeniz’deki sanatsal oluşumlara yeni sorular ışığında farklı bakış açıları getirmeyi amaçlar.

The Maritime, the Ecological, the Cultural_and the Fig leaf: Prospects for Medieval Mediterranean Studies (Deniz, Ekonomi, Kültür ve İncir Yaprağı: Ortaçağ Akdeniz Çalışmalarına İlişkin Görüşler [65-79]) adlı bölümün yazarı Peregrine Horden, aynı zamanda Akdeniz Çalışmaları alanında çığır açan eser “The Corrupting Sea” başlıklı eserin yazarlarından biridir. 1990’lara kadar politik anlamda ilgi çekmeyen, akademik camiada gelecek vaat etmeyen bir alan olarak görülen Akdeniz çalışmalarının 2000’li yıllardan itibaren popüler­li­ğinin ardında yatan sebepleri incelerken deniz, ekoloji ve kültür boyutlarıyla ‘Akdeniz nedir?’, ‘Ne değildir?’ ve ‘Nasıl ele alınmalıdır?’ sorularına yanıt arar.

Yazarlar tarafından kaleme alınan bölümler sona ererken ele alınan me­selelerin interaktif bir şekilde tartışıldığı iki yeni bölüm başlar. Beneath the Sur­face: Responses and Queries (Yüzeyin Altında: Cevaplar ve Sorular 81-101]) adlı altıncı bölüm bu kitabı meydana getiren bölümlerin sunulduğu 7 Nisan 2012 tarihinde Colorado Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sempozyu­mun ardından dinleyiciler ile yazarlar arasındaki soru cevap kısmına yer verir.

Altıncı bölümü tamamlar nitelikte olan Reflections: Talking Mediterra­nean Mediterranean Babble or Disciplinary Babel? Do We Need a Lingua Franca and Mediterranean Studies? (Yansımalar: Akdeniz’in Dilinden Konuş­mak? Akdenizce Mırıldanmak mı? Yoksa Disiplinlerin Babil’i mi? Bir Lingua Franca ve Akdeniz Çalışmalarına İhtiyacımız Var mı? [103-123]) başlıklı bö­lümde yazarlar birbirlerinin çalışmalarında yer alan fikirleri tartışır; Akdeniz ça­lış­malarını tanımlarken kullandıkları terminolojiyi ve kavramları inceler, Akde­niz’in dilinden konuşmak mümkün mü sorusuna bireysel yorumlarını getirirler.

Daha sonra eser farklı alanlarda Akdeniz üzerine yazılmış eserlerin yer aldığı Further Reading (İleri Okuma [1125-134]), References (Kaynakça [135-150]), kişi ve yer adlarının yanı sıra eserde yer alan önemli kavramların yer aldığı Index (Dizin [151-153]) kısımlarıyla sona erer.

Eser Akdeniz’e kalıplardan uzak, sınırların dışına çıkarak, anakronistik ve ideolojik temelli söylemelerden arınmış bir bakış açısıyla bakma fikrini ileri sürmesi bakımından sıra dışıdır. Disiplinlerarası yaklaşımla bütüncül fakat katı sınırları olmayan, farklı özellikleri tek bünyede barındıran bir Akdeniz yak­laşımı yine eseri önemli kılan bir başka noktadır. Bununla birlikte, eserin bu çalışmalara getirdiği bakış açısı, kavramlar ve metaforlar üzerinden derin­leş­tiğinden bazen okur için yorucu olabilmektedir. Yine de eserin Akdeniz üze­rine getirdiği çok yönlü, alışılmışın dışında yaklaşımlar Akdeniz çalışmala­rına farklı bir eğilim sunarak bu alandaki araştırmacılara yeni ufuklar açarken belki de Akdeniz temelli bu yeni çalışma metotlarını farklı zaman ve mekân­lara da uygulayabilmek ve yeni araştırma stratejileri geliştirmek mümkün olabilir.

Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü

Özge BOZKURTOĞLU ÖZCAN (Arş. Gör.) 
ozgeozcan@akdeniz.edu.tr

  • Atıf Düzeni
  • Direkt Link

Ö. Bozkurtoğlu-Özcan, Can We Talk Mediterranean? Conversations on an Emerging Field in Medieval and Early Modern Studies. Editörler: B. A. Catlos – S. Kinoshita, Libri IV (2018) 1-4. DOI: 10.20480/lbr.2018001

Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2018/lbr-0131

27 Ocak 2018 Fatih YILMAZ
Sea Peoples of the Bronze Age Mediterranean c. 1400 BC – 1000 BC →

Yayın Gönderme

Çalışmalarınızı Editöryal Prensiplere ve Yazım İlkelerine göre düzenledikten sonra,  libri@akdeniz.edu.tr
adresine gönderebilirsiniz.

eISSN: 2458-7826

PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb PhaseKapakWeb PhaseKapakWeb

SAYI I (2015)

SAYI II (2016)

SAYI III (2017)

SAYI IV (2018)

Search for Publication

En çok okunanlar

  • Arrianus, İskender’den Sonraki Olaylar
    Arrianus, İskender’den Sonraki Olay...
  • Antalya’da Tek Kubbeli Cami ve Mescitler (Osmanlı Dönemi)
    Antalya’da Tek Kubbeli Cami ve Mesc...
  • Geç Roma İmparatorluğu Tarihi, MS. 284-641
    Geç Roma İmparatorluğu Tarihi, MS. ...
  • Egill’in Sagası
    Egill’in Sagası
  • İslam Mimarisinde Anlam ve Sembol
    İslam Mimarisinde Anlam ve Sembol
  • Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi
    Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden...
  • Müslümanlarda Tarih-Coğrafya Yazıcılığı
    Müslümanlarda Tarih-Coğrafya Yazıcı...
  • Sylloge Nummorum Graecorum Turkey 9. The Özkan Arıkantürk Collection, Volume 1: Troas
    Sylloge Nummorum Graecorum Turkey 9...
  • Eski Yunan: Tarih Öncesinden  Klasik Çağ’a
    Eski Yunan: Tarih Öncesinden Klasi...
  • Sea Peoples of the Bronze Age Mediterranean c. 1400 BC – 1000 BC
    Sea Peoples of the Bronze Age Medit...
  • Education in Ancient Rome: From The Elder Cato to The Younger Pliny
    Education in Ancient Rome: From The...
  • The Treaty Between Rome and Lycia of 46 BC
    The Treaty Between Rome and Lycia o...
  • Bizanslılar
    Bizanslılar
  • Savaşçı Kadınlar Amazonlar
    Savaşçı Kadınlar Amazonlar
  • Lycia and Classical Archaeology: The Changing Nature of Archaeology in Turkey
    Lycia and Classical Archaeology: Th...

PhaseKapakWeb

eISSN: 2149-7826

Destekleyenler

Libri

  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Popüler Yayınlar

  • Arrianus, İskender’den Sonraki O...
  • Antalya’da Tek Kubbeli Cami ve M...
  • Geç Roma İmparatorluğu Tarihi, M...
  • Egill’in Sagası
  • İslam Mimarisinde Anlam ve Sembo...
  • Haydi Sofraya! Mutfak Penceresin...
  • Müslümanlarda Tarih-Coğrafya Yaz...

Son Çıkan Yayınlar

  • Küçük Topla Egzersiz Hakkında 8 Temmuz 2022
  • Çok Arkadaşa Sahip Olmak Hakkında 6 Nisan 2022
  • Determinations Concerning Grave Stelae with Banquet Relief Found in the Surroundings of Yalova in the Context of the Old and New Findings 25 Mart 2022
  • Herakleitos of Rhodiapolis: Addenda et Corrigenda to TAM II 911 18 Şubat 2022
  • New Honorary Inscriptions from Termessos for Emperor Hadrianus and His Wife Sabina 29 Aralık 2021
  • A New Funerary Inscription from Olympos (Lycia) and an Addendum to TAM II 1075 29 Aralık 2021
  • Two New Epitaphs from Termessos 29 Aralık 2021

Yayın Arama

Arşiv

Flag Counter
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Copyright © 2015 www.libridergi.org
  • Türkçe
  • English (İngilizce)