Barbarlıktan Medeniyete Vikingler
Adamus BREMENSIS
ISBN: 9786059787888
Sayfa: 248
Baskı Yılı: 2017
Baskı Yeri: İstanbul
Yayınevi: Yeditepe Yayınları
DOI: 10.20480/lbr.2017027
Geliş Tarihi: 15.09.2017 | Kabul Tarihi: 11.11.2017
Elektronik Yayın Tarihi: 14.11.2017
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2017
A. BREMENSIS, Barbarlıktan Medeniyete Vikingler. İstanbul 2017. Yeditepe Yayınları, 248 sayfa. Çev. S. Özkan. ISBN: 9786059787888
MS VIII. yüzyılın sonlarından itibaren İngiltere, İrlanda, Avrupa, Akdeniz, Kafkasya ve hatta Anadolu’yu da içine alan Viking akınları ve Vikingler hakkında çeşitli yorumlarda bulunulmuştur. Korsanlar, soyguncular, yabancılar, Normanlar, Danlar ve Adamus Bremensis’in adlandırdığı üzere Ascomanniler Ortaçağ Tarihi’nde önemli bir role sahiptir. Tarihsel bir kurgu olan Viking Çağı’nı iki anıtsal olay simgeler. Bunlardan ilki Vikinglerin, Northmberland sahili yakınlarında Lindisfarne manastırına saldırıp 793 yılındaki yağmalarıdır. İkincisi ise yine geleneksel olarak York yakınlarında ki Stamford Köprüsü Savaşı’nda İngiltere Kralı Harold’ın Vikingleri yenilgiye uğratmasıdır. Ancak kurgu tarihin ötesinde 1070’de Danimarka kralı Sven Estridsson’un İngiltere’ye dönmesi ve İngiliz aristokrasisinin desteğini alarak tacı istemesi, aynı yıl içerisinde yeni İngiltere kralı William’ın bu planları bozması gibi seneler içerisinde sürüp giden çekişmesi vardır.
Dünya tarihi içerisinde önemli bir yere sahip olan Vikingler üzerine ne yazık ki Türkiye’de kısıtlı akademik çalışmaların dışında bir elin parmağını geçmeyecek yayın bulunmaktadır. Tanıtımımıza konu olan Barbarlıktan Medeniyete Vikingler eseri ise Türkiye’de Viking ve İskandinav tarihçiliğine dair bir ilginin ve desteğin oluştuğunu göstermektedir. Eserin müellifi Adamus Bremensis 11. yüzyılın ikinci yarısında yaşamıştır. Hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Adamus’un Saksonya’nın Meissen kentinden olduğu düşünülmektedir. S. Özkan’ın yorumuna göre doğum ve ölüm tarihi bilinmemekle birlikte eserin kronolojisinden anlaşıldığı kadarıyla 1050 yılından önce doğmuş olması ve 1085’ten önce ölmüş olması gerekmektedir. Kendisinin eserini yazmaya ömrünün son on yılında başladığı ve ölmeden bitirdiği tahmin edilmektedir.
Eserin orijinal adı Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum’dur. Eser, Sunuş (7-23) ve Giriş (23-27) kısımlarına ek olarak dört bölümden oluşmaktadır.
Müellif, ilk bölümde (27-71) Başpiskopos Adaldag’a kadar olan Hamburg-Bremen kilisesi tarihini anlatmaktadır. Bu bölümde kilisenin misyonunu yürüttüğü Saksonya bölgesini ve halklarını ortaya koyarken sık sık Ortaçağ’ın ünlü tarihçisi ve Frank İmparatoru Charlamange’nın (Fransızca Charlemagne, Almanca Karl I. der Große, Latince Carolus Magnus veya Karolus Magnus) biyografi yazarı Einhard’ı referans aldığı anlaşılmaktadır. Birinci bölümün önemli bir kısmını İskandinav halklarının Hıristiyanlaşma sürecine ayıran Bremensis, kuzey halklarının Hıristiyanlığa kapılarını ilk defa Frank Kralı Ludwing zamanında açtığını belirtmektedir. Müellif birinci bölüm içerisinde ayrıca Viking saldırılarından ve onlara karşı kazanılan galibiyetlerden bahsederken, Macar istilasından ve yine bağlı olduğu kilisenin etkileşimi neticesinde Slav-Viking ittifakının Saksonya üzerindeki tehlikelerinden de söz etmektedir.
Eserin ikinci bölümü (71-125) başpiskopos Adaldag’ın elli üç yıl süren iktidarındaki faaliyetler ile başlayıp Adalbert’e kadar olan başpiskoposların yaşadıklarını konu edinmektedir. Elbe nehrinin her iki yakasında yaşanan olayları konu edinen Adam, özellikle Kral Otto’nun güçlü otoritesinin Vikinglerin Saksonya içlerinde durdurulması ve Slav halkının Hıristiyanlaştırılmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır. Bölüm içerisinde ayrıca Kral Otto’nun Roma’ya hareketinden ve İtalya’da kurulan birçok manastırdan bahsederken Adam’ın yorumlarından Slav halklarının da bir müddet kuzey halkları içerisinde anıldığını anlıyoruz.
Eserin üçüncü bölümünde (125-191) başpiskopos Adalbert’in yirmi dokuz yıl süren yönetimi ve ünü tartışılmıştır. Bu husus dışında özellikle Danimarka, Norveç ve İsveç ülkeleri içerisindeki iç savaş hakkında bilgi verilirken olaylar yine teolojik pencereden yorumlanmıştır.
Müellifin son bölüm olarak eklediği dördüncü bölümde (191-227) ise İskandinavya’nın tarihi, coğrafyası ve geleneklerine yer verilmiştir. Erken coğrafi keşifler için önemli bir kaynak niteliği taşıyan Adam’ın eseri İzlanda ve Grönland isimlerinin geçtiği ilk kaynak olarak sunulmaktadır.
Eserin mütercimi Selahattin Özkan eserin dört bölümüne ek olarak Adam Efendi’nin Piskoposa Son Sözü (227-231), Ekler (231-235) ile metnin kolay anlaşılabilmesi için Sözlük (235-243), Seçilmiş Kaynakça (243-245) ve İndeks (245-248) kısımlarını eklemiştir.
Ticaret ve korsanlığın el ele büyüdüğü bir dönemde kilise kaynaklarının yanında Latince eserlerle ve sözlü kaynaklarla desteklenen Adam’ın eserinde Bremen’deki bağlı olduğu kilise anlatımının odağını oluşturmuştur. Adam’ın bir rahip olması kimi durumlarda doğruyu isteyerek göz ardı etmesini beraberinde getirse de aynı alanda daha önce yayınlanan Stefan Brink ve Neil Price’in editörlüğünü yaptığı Viking Dünyası (Viking Dünyası. Ed.Stefan Brink-Neil Price. Çev. E. Kılıç, İstanbul, 2015. Alfa Yayınları.) adlı çalışmayı birçok yönden desteklemesi bakımından Viking adı ve Viking çağının sonu gibi birçok tartışmaya katkıda bulunacağı aşikârdır.
Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
Bahattin BAYRAM (MA)
bahattinbayram2@gmail.com
B. Bayram, Barbarlıktan Medeniyete Vikingler. Yazar: A. Bremensis, Libri III (2017) 451-453. DOI: 10.20480/lbr.2017027
Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2017/lbr-0109