Bizans İmparatorluğu Tarihi
Alexander A. VASILIEV
ISBN: 9786051712659
Sayfa: 895
Baskı Yılı: 2016
Baskı Yeri: İstanbul
Yayınevi: Alfa Yayınları
DOI: 10.20480/lbr.2017001
Geliş Tarihi: 22.01.2017 | Kabul Tarihi: 10.02.2017
Elektronik Yayın Tarihi: 27.03.2017
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2017
A. A. VASILIEV, Bizans İmparatorluğu Tarihi. İstanbul 2016. Alfa Yayınları, 895 sayfa (5 harita ile birlikte). Çev. T. Alkaç. ISBN: 9786051712659
Büyük Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye ayrılması ve Batı Roma İmparatorluğu’nun 476 yılında yıkılması itibariyle Büyük Roma İmparatorluğu’nun devamı olarak 1453 yılına kadar tarih sahnesinde boy göstermiştir. Doğu Roma İmparatorluğu veya Edward Gibbon’un isimlendirmesiyle Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’ndan miras almış olduğu köklerini başlangıçta doğu kökenli bir batıl inanç olarak görülen ve daha sonra devletin resmi dini olan Hıristiyanlık ile birleştirip yeni bir kültür yaratmıştır. Bizans İmparatorluğu o zamanki dünyayı hem politik hem de dini olarak etkilemesi bakımından önemlidir. İmparatorluk sayısız savaş ve birçok imparator görmüş kendi inancı gibi başka bir doğu kökenli inanç olan Müslümanlığı benimseyen Osmanlı Devleti tarafından 29 Mayıs 1453 yılında tarih sahnesinden silinmiştir. Rusya steplerine kadar ulaşan Ortodoksluk, Batı Avrupa saraylarında boy gösteren sanatı ve kendisi artık tarih sahnesinde var olmasa bile miras almış olduğu Hellen kültürü ile Avrupa’yı etkilemiş olması bakımından çok etkileyicidir. Rus tarihçi Alexander Alexandrovich Vasiliev tarafından Çarlık Rusyası’nın son zamanlarında ilk cildi ve Sovyet Rusya zamanında ise son 3 bölümün yer aldığı ikinci cilt basılmış, oluşan ilgi sayesinde İngilizce ile Fransızca’ya çevrilmiş ve yıllar geçtikçe birkaç kez düzenlenerek tekrar basılmış olan bütün baskıları tükenmiştir. Ülkemizde ilk olarak Türk arkeolog Arif Müfid Mansel tarafından 1943 yılında Milli Eğitim Basımevi tarafından çıkartılmış bu eser 73 yıl sonra 2016 yılında tekrardan basılmıştır. Bizans İmparatorluğu’nun kronolojik evrelerini her dönemde yönetimde olan hanedanlar ile birlikte siyasal, sosyal, ekonomik, sanatsal ve dini olarak anlatılmış olan bu eser Önsöz (7) kısmından sonra kendi içerisinde 9 ayrı bölümde incelenmiştir.
Bizans Tarihi Üzerine Yapılan Çalışmalar (9-57) isimli ilk bölüm kendi içinde 3 alt başlıkta incelenmektedir. Batı Avrupalı Araştırmacılar (9-44) ismine sahip ilk alt başlıkta Klasik Hellen ve Roma eserlerine ilgisi olan Avrupa’nın Bizans’a olan ilgisinin başlaması ve Fransa’da bu alanda yapılan ilk çalışmalara değinilmektedir. Ardından Bizans alanında çalışmaları olmuş Du Cange, Montesquieu, Gibbon, Lebeau, Finlay, Hopf, Hertzberg, Ostrogorsky ve Bury gibi Avrupalı entellektüellerin hayatları ve çalışmaları anlatılmaktadır. Rusya’da Bizans Araştırmaları (44-53) ismine sahip ikinci alt başlıkta 19. yüzyılın ilk yarısında Rusya’da Almanların çalışmaları ile başlayıp 19. yüzyılın ikinci yarısında Rusların Bizans tarihine olan ilgisinin artması sonucu başlayan çalışmalara ve bu çalışmalarda öncü olan Vasilievsky, Th. I. Uspensky, C.N. Uspensky, Levchenko ve Vasiliev gibi kişilerin hayatları ve eserleri aktarılmaktadır. Üçüncü ve son alt başlık olan Dergiler, Genel Referans Çalışmaları ve Papiroloji (53-57) Bizans çalışmaları hakkında Almanya’nın öncülük yapması ve çıkardığı Byzantinische Zeitschrift isimli ilk dergiyi takiben Rusya ve Yunanistan’da çıkan dergilere; Bizans hukuku üzerine Almanya, Fransa, Rusya’da yapılan çalışmalara ve son olarak Bizans sanatı ve Bizans kronolojisi hakkındaki çalışmalardan bahsedilmektedir.
Büyük Konstantin Zamanından Justinianos’a Kadar İmparatorluk (58-156) ismine sahip ikinci bölüm kendi içinde 4 alt başlığa ayrılmaktadır. İlk alt başlık olan Konstantin ve Hıristiyanlık (58-77) imparator Constantinus’un ölümüne kadarki süreçte imparatorun yapmış olduğu savaşları ve takındığı din politikası üzerinden Milano Fermanı, kilise politikası, İznik Konsili ve Konstantinopolis’in kuruluşu gibi olaylar ayrıntılı bir şekilde aktarılmaktadır. Diocletianus ve Konstantin Reformları (78-83) isimli ikinci alt başlıkta imparatorlukta yaşanan III. yüzyıl krizindeki yönetim sorunu yüzünden merkezi hâkimiyeti güçlendirmek amacıyla yapılan ortak reformlardan bahsedilmektedir. Üçüncü alt başlık olan Büyük Konstantin Döneminden VI. Yüzyılın Başlarına Kadar İmparatorlar ve Toplum (83-142) imparator Constantinus’un 337 yılında ölmesi sonucu 518 yılında tahta oturan Iustinianus’a kadar siyasi ve sosyal olaylar anlatılmaktadır. Bu dönemde yapılan Ekümenik Konsiller, Hıristiyanlığın resmi din ilan edilmesi, batıda yaşanan barbar akınları ve doğuda yapılan savaşlara değinilmektedir. Dördüncü ve son alt başlık olan Edebiyat, Eğitim, Öğretim ve Sanat (142-156) antikçağ paganizm ve Hıristiyanlık altında Atina, Antakya ve İskenderiye gibi şehirlerin entelektüel etkisi ile bu dönemde İmparator Julianus, Teolog Gregorius, Büyük Basileos, Nyssalı Gregorgius, Yuhanna Chrisostom, Synesius, İskenderiye Piskoposu Athanasius, Caesarea’lı Eusebios, Zosimus Ammianus Marcellinus ve Aziz Augustinus gibi önemli kişiliklerin tarih, teoloji ve edebiyat alanlarındaki çalışmaları ve hayatları anlatılmaktadır.
Büyük Justinianos ve Onun Halefleri [518-610] isimli (157-228) üçüncü bölüm bu dönemde tahta geçen imparatorlardan, Iustinus ve Iustinianus’un isimlerinin kökeni hakkındaki araştırmalardan ve imparator Phokas’a kadar kısa bir anlatım görülmektedir. Kendi içinde 4 alt başlıkta incelenen bu bölüm I. Justinus (159-160) isimli ilk alt başlıkta imparatorun takip ettiği din politikası ve Habeşistan Axum Krallığı ile kurulan ilişkiler ve bu ilişkilerin daha geç dönemlerde Habeşistan’ın edebi eserleri üzerinden bıraktığı etkilerin görüldüğü üzerinde durulmaktadır. Justinianos ve Theodora’nın Dönemi (160-203) ismine sahip ikinci alt başlık imparator Iustinianus’un tek bir devlet, tek bir yasa ve tek bir kilise politikasını benimsediğine değinilmektedir. Batıda Vizigot, Orstrogot ile Vandallar, doğuda Sasaniler, kuzeyde Hunlar ve Slavlar’la yapılan savaşlar ile ek olarak güçlü bir devlet anlayışı için yaptırmış olduğu yasa çalışmaları ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. İmparator Iustinianus’un Roma kilisesi ile kurmak istediği yakınlık ve Paganlar, Heretikler ile Yahudilere karşı takındığı tavır aktarılmaktadır. Üçüncü alt başlık olan Justinianos’tan Sonra Tahta Geçen İmparatorlar (203-214) imparator Iustinianus’un 565’te ölmesi sonucu tahta geçen imparatorlar ve bu dönemde Sasaniler, Avarlar, Slavlar ve Lombardlar ile yapılan savaşlar; Monofizit hareket karşısında Ortodoksluğun desteklenmesi ve yeni eyalet sistemi Eksarhlıklardan bahsedilmektedir. Edebiyat, Eğitim ve Sanat (215-228) isimli dördüncü ve son alt başlıkta ise Prokopius, Petrus, Agathias, Simokates, Antiokhealı Yuhanna Malalas ve Dioscorus gibi kişilerin tarih, coğrafya, kronik ve edebiyat alanlarındaki çalışmaları ile son olarak mimari yapıların bu dönemin Altın Çağ olarak isimlendirilmesindeki katkısına değinilmektedir.
Herakleios Hanedanı Dönemi [610-717] başlığına sahip (229-272) dördüncü bölümde imparator Herakleios’un ve hanedanın kökeni hakkında tartışmalar ve tahta geçen ardıllardan bahsedilmektedir. Beş alt başlıktan oluşan bu bölüm Dış Sorunlar (231-259) isimli ilk alt başlıkta Suriye, Filistin ve Mısır’ı ele geçiren Sasaniler ile yapılan savaşlar, Avar ve Slav birliklerinin Konstantinopolis kuşatması ile birlikte son olarak Muhammed, İslam’ın ortaya çıkışı ve 4 Halife Dönemi Arap fetihleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Hanedanın Din Politikası (260-264) ismine sahip ikinci alt başlıkta imparator Herakleios’un İsa Mesih’in iki tabiata ve tek iradeye sahip olduğunu söyleyen Monoteizm öğretisi ile inanç beyanı ve 680 yılında Konstantinopolis’te toplanan altıncı Ekümenik konsilde bu öğretinin lanetlenmesine değinilmektedir. Theme Organizasyonunun Kökeni ve Gelişimi (264-268) isimli üçüncü alt başlıkta ise Herakleios dönemine atfedilen Eyalet (Theme) sistemin öncülleri, ortaya çıkışı, sayısı ve kurulduğu bölgedeki amaçları ayrıntılı bir şekilde aktarılmaktadır. Dördüncü alt başlık olan Anarşi Dönemi [711-717] (268-268) II. Iustinianus’un ölümü sonrası tahta geçen imparatorların yarattığı sıkıntılar ve Isauria Hanedan’ından III. Leo’nun 717 yılında tahta geçmesine kadarki karışık dönemi kısaca incelenmektedir. Edebiyat, Eğitim ve Sanat (269-272) isimli beşinci ve son alt başlıkta ise kaybedilen topraklar ve iç karışıklıklar sebebiyle karanlık bir dönem geçiren edebiyatta Pisidia’lı Yorgi, Mihael Psellos, Antakyalı Yuhanna, itirafçı Maximus ve Giritli Andreas’ın hayatları ve eserleri hakkında bilgiler verilmektedir.
İkonoklastik Dönem [717-867] ismine sahip (273-346) beşinci bölüm 3 alt başlık altında incelenmektedir. İsauria ya da Suriye Hanedanı (274-313) ilk alt başlıkta tahta geçen III. Leo’nun ve hanedanının kökeni hakkındaki tartışmalar ve imparatorun Araplara karşı Konstantinopolis’i başarılı şekilde savunmasının anlatılması ile başlamaktadır. Emeviler hanedanının tarihe karışması ile birlikte yerine Abbasilerin geçmesi sonucu rahatlayan ve yönünü batıdaki konulara çeviren imparatorluğun Balkanlar’da bulunan Bulgar ve Slav sorunları ile ilgilendiği anlatılmaktadır. İsauria Hanedanı Dönemi’nde iç işlerinde yapılan imparator Iustinianos dönemi yapılan kanunnamenin düzenlenmesi, thema sistemindeki iyileştirmeler aktarılırken son olarak bu dönemin en önemli dini olayı olan İkonoklasizm’in ilk evresinden bahsedilmesi ve Papa III. Leo’nun elinden taç giyen Şarlman’ın batının imparatoru olması sonucu ortaya çıkan çift başlılık ayrıntılı şekilde aktarılmaktadır. İsauria Hanedanının Takipçileri ve Frigya Hanedanı (314-336) isimli ikinci alt başlıkta ise imparatoriçe İrene’nin tahtan indirilmesi; I. Nikeforos’un tahta geçmesi; bu dönemde batıda Araplara karşı alınan yenilgiler ve kaybedilen topraklardan; Rusların bu dönemde ortaya çıkması ile birlikte Konstantinopolis’e karşı yaptıkları kuşatmalar ve Bulgar Krallığı ile yapılan savaşlardan bahsedilmektedir. Son olarak İkonoklasizm’in ikinci evresi ile birlikte ortadan kalkması ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır. Edebiyat, Eğitim ve Güzel Sanatlar (336-346) isimli üçüncü ve son alt başlıkta ise tasvirseverlerin zaferi ile sonuçlanan İkonoklast dönemde onların bakış açısı ile yazılmış edebiyat eserlerine değinilmekte olup Yorgo Synkellos, Theophanes, Nikeforos ve Yorgo Hamartolus gibi kişilerin edebiyat, tarih ve teolojik çalışmalarına yer verilmektedir.
Makedonya Hanedanı Dönemi [867-1081] isimli (347-429) altıncı bölüm kısa bir giriş olarak Makedonya Hanedanı’nın kökeni hakkındaki tartışmalar ile birlikte bu dönem içinde cereyan eden sosyal, siyasal ve dini olaylara kısaca değinilmektedir. Kendi içerisinde 4 alt başlık altında incelenen bu bölümde Makedonya Hanedanı İmparatorlarının Dış Politikaları (350-379) isimli ilk alt başlıkta hem doğuda hem de batıda Araplar ile yapılan savaşlar ve Arap donanmasının Akdeniz’deki üstünlükleri, Bulgar Krallığı ile yapılan savaşlar ve daha sonrasında eyalete dönüştürülmesine ayrıntılı bir şekilde değinilmektedir. Son olarak Bizans İmparatorluğu’nun Rusya, Peçenekler, İtalya ve Batı Avrupa ile olan ilişkileri anlatılmaktadır. Sosyal ve Siyasi Gelişmeler (380-404) isimli ikinci alt başlıkta imparator VI. Leo’nun dördüncü evliliğinin dinsel açıdan oluşturduğu kriz, manastır mülklerinin sınırlandırılması ve 1054 yılında gerçekleşen doğu ve batı kiliselerinin ayrılması meselesi incelenmektedir. Yasama faaliyetlerinde ise daha önceki dönemlerde çıkartılmış kanun kitaplarının yeniden düzenlenmesi ile birlikte eyalet sistemindeki değişiklerin yanı sıra son olarak da kodamanlar diye tanımlanan toprak zenginlerinin etkisini kırabilmek için yapılan iyileştirme çalışmaları anlatılmaktadır. Zor Dönemler (404-414) adlı üçüncü alt başlıkta ise imparatoriçe Theodora’nın 1056 yılında ölümü sonrası 1081’de tahta geçen Aleksios Komnenos’a kadarki 25 yıllık süreçte dışarıda batıda Normanlar, Kuzeyde Peçenekler ve Uzlar doğuda Selçuklu Türkleri olmak üzere içeride ise eyalet yöneticileri ile toprak sahibi zenginlere karşı yapılan mücadeleler konu edinilmektedir. Eğitim, Öğretim, Edebiyat ve Güzel Sanatlar (415-429) ismine sahip son alt başlıkta ise bu dönemde artış göstermiş olan edebiyat, sanat ve eğitim çalışmalarında imparator VI. Leo ve VII. Constantinus’un kendi yapmış oldukları çalışmalar ve imparatorluk genelinde bu tür çalışma yapan kişileri destekledikleri aktarılmaktadır. İmparatorlukta kurulmuş olan hukuk okulu, üniversite ve tasvir boyama okulları etkili olmakla beraber tarih, edebiyat ve teoloji çalışmalarında Suidas, Arethas, Nicholas Mysticus ve Hristofiyas gibi kişilerin çalışmaları hakkında bilgiler aktarılmaktadır.
Bizans ve Haçlılar (430-497) başlığına sahip yedinci bölüm kendi içerisinde 4 alt başlıkta incelenmektedir. Komnenos Hanedanı’nın I. ve II. Haçlı Seferi öncesi Batı ve Doğu ile olan ilişkileri ve onlarla kurmuş oldukları denge politikası sayesinde başkenti Latinlerden korumaları anlatılmış olup seferler sonrası Orta Doğu’da Latinler tarafından kurulmuş krallıklar ve onlarla olan mücadeleler anlatılmaktadır. Angelos Hanedanı Dönemi Dış Politika (497-529) adına sahip ilk alt başlıkta Normanlar ile yapılan savaşlar ve Selahaddin Eyyubi tarafından Latinlerin elinden tekrar geri alınan Kudüs için Avrupa’nın başarısız olan III. Haçlı Seferi hakkında bilgiler verilmektedir. Başarısız III. Haçlı Seferi’nden sonra Papa III. Innocentius tarafından yeni bir Haçlı seferi oluşturmak amacıyla kurulan ordunun Venedik’in kendi ekonomik menfaatlerini ön planda tutması ile birlikte IV. Haçlı Seferi’nin rotasını Kudüs’ten Konstantinopolis’e çeviren Haçlı ordusunun şehri yakıp yıkmaları, değerli eşyaları yanlarında götürmeleri ve imparatorluğun topraklarını kendi çıkarları doğrultusunda paylaşmaları detaylıca irdelenmektedir. Komnenos ve Angelos Hanedanları Döneminde İç Meseleler (529-550) isimli üçüncü alt başlıkta politik açıdan güç kaybeden imparatorluğun doğu ve batı kiliselerini tekrar birleştirme çabaları, toprak sahibi zenginlerin ve kilisenin mülklerine el konulması, paranın değerinin düşürülmesi ile birlikte ekonomik sıkıntıların giderilmeye çalışılması ve son olarak da Akdeniz’de yükselen Venedik ve Ceneviz gibi güçlere verilen ticari imtiyazlardan bahsedilmektedir. Eğitim, Öğretim, Edebiyat ve Sanat (551-569) isimli dördüncü ve son alt başlıkta bu dönemde Makedon Hanedanı ile başlayan ve bu dönemde Antikçağ eserlerine olan ilginin artması sonucu bu dönem için altın çağ yakıştırması yapılması ve son olarak ise Anna Komneni, Nikeforos Bryennius, Mihail, Niketas Akominatos ve Prodromos gibi kişilerin hayatları ile birlikte tarih, edebiyat, teoloji gibi çalışmalarına değinilmektedir.
İznik İmparatorluğu [1024-61] ismine sahip (570-648) sekizinci bölüm kendi içinde 6 alt başlıkta irdelenmektedir. Bizans Topraklarında Kurulan Yeni Devletler (570-578) ismine sahip ilk alt başlıkta IV. Haçlı Seferi ile uğradığı felaket sonucu Konstantinopolis’te kurulan yeni Latin Krallığı ve II. Bulgar Krallığı ile olan mücadeleler konu edinilmektedir. İkinci alt başlık olan Laskarislerin Dış Politikası ve Bizans İmparatorluğunun Yeniden Kurulması (578-607) bu dönemde Selçuklu Türkleri, Avrupa devletleri, Bulgar Krallığı, Epirus Despotluğu, Selanik Krallığı ve Moğollar ile olan ilişkiler ve Mihail Palaiologos Konstantinopolis’i 25 Temmuz 1261’de tekrar ele geçirmesi anlatılmaktadır. İznik ve Latin İmparatorlukları Arasındaki Dini İlişkiler (607-613) isimli üçüncü alt başlıkta IV. Haçlı Seferi sonucu Konstantinopolis’te kurulan Latin Krallığı ile birlikte Papa’nın doğuya yapabileceği etki anlatılmakta olup buna ek olarak İznik İmparatorluğu ve Papalık makamının iki kilisesinin tekrar birleştirilebilmesi için yapılan görüşmeler aktarılmaktadır. İznik İmparatorluğunun Sosyal ve Ekonomik Şartları (613-616) adını taşıyan dördüncü alt başlık İznik imparatorlarının zengin toprak sahiplerine karşı takındıkları politika ve Venedik ile yapılan ticari imtiyaz anlaşmasına değinilmektedir. Eğitim, Öğretim, Edebiyat ve Sanat (616-632) ismine sahip beşinci alt başlıkta imparatorların edebiyat ve sanata olan ilgileri ile birlikte önemli âlimleri saraya davet edip hamisi olmaları ve bu dönemin Komnenos ile Palaiologos Hanedanları arasında köprü oluşturması üzerinde durulmaktadır. Kültürel hayata etkileri olan Nikeforos Blemmydes, Georgios Akropolites, II. Theodor Laskaris ve John ile Nicholas Mescrites gibi kişilere değinilirken son olarak da Latinlerin Batıdan getirdiği Edebiyat etkisine de vurgu yapılmaktadır. Bizans Feodalizmi (632-648) isimli altıncı ve son alt başlıkta Avrupa’ya özgü olarak bilinen Feodalizm kavramının tanımı yapılıp ve Bizans’ta başlamış olan etkilerini Geç Roma İmparatorluk Dönemi’nden Haçlı Seferleri dönemine kadar kronolojik olarak belirtileri ile birlikte açıklanmaktadır.
Bizans’ın Düşüşü (649-807) isimli dokuzuncu ve son bölüm kendi içerisinde 5 alt başlıkta incelenmekte olup Palaiologosların Dış İlişkileri (649-732) isimli ilk alt başlıkta Bizans’ın elinde kalan topraklar, kendi içerisindeki durumu ve sırasıyla tahta geçen imparatorlardan bahsederek başlamaktadır. Batıda bulunan Normanlar, Venedik ve Ceneviz gibi devletler ile yaşanan sıkıntılar ve Balkanlarda İstvan Duşan liderliğindeki Sırplar ile yapılan bir dizi mücadele sonucu onların yükselmesi ayrıntılı şekilde bahsedilmektedir. Son olarak batıdaki sorunların yanı sıra doğuda yükselen Osmanlılar ile yapılan mücadeleler, Batıdan istenilen yardım sayesinde kurulmuş küçük çaplı Haçlı ordularının Osmanlı karşısında aldıkları yenilgiler ile son olarak 29 Mayıs 1453’te Bizans başkentinin Türkler tarafından fethedilmesine ayrıntılı bir şekilde değinilmektedir. Palaiologos Hanedanı Döneminde Dini Meseleler (732-754) olan ikinci alt başlıkta eski gücünün yok olması ile birlikte doğudaki Türk tehdidinin engellenmesini kiliselerin birleşmesinde gören Bizans’ın Lyon, Floransa, Basel ve kesinliği emin olunamasa da Ayasofya Konsilleri anlatılmakta ve son olarak da Arsenit ve Hesychast gibi birleşme karşıtı hareketler incelenmektedir. İmparatorluk Dahilindeki Siyasi ve Sosyal Durum (755-766) bir çok gezgin ile tüccarın gözünden Konstantinopolis’in aktarılması ile başlayan üçüncü alt başlık ve bu dönemde sosyal ve siyasal bozulmalar, iç isyanlar, devlet mekanizmaları, ekonomi ve askeri çöküşler ele alınmaktadır. Dördüncü alt başlık olan Eğitim, Edebiyat, Bilim ve Güzel Sanatlar (767-798) Bizans’ın siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri çöküşünün aksine bu dönemde edebiyat, bilim, sanat ve eğitim gibi alanlarda nasıl zirveye çıktığı ve bunun sebepleri hakkında bilgiler sunulmaktadır. Pachymeres, Nikeforos Kallistus, Nikeforos Gregoras, Gennadius Scholarius, Gregorius Palamas, Gemistus Plethon, Nikeforos Chummos, Photius, Selanikli Eustathios, Manuel Hobolos, Manuel Philes ve daha birçoklarının; tarih, teoloji, felsefe, edebiyat, filoloji ve bilim gibi alanlardaki etkileri irdelenmektedir. Son olarak ise 20. yüzyıl tarihçileri tarafından Bizans sanatının bu denli yükselmesindeki etkileri hakkındaki tartışmalara yer verilmektedir. Bizans ve İtalya Rönesansı (798-807) isimli beşinci ve son alt başlıkta Bizanslı Yunanların İtalya’daki Rönesans’a olan etkileri kronolojik olarak bu döneme etki etmiş önemli kişiler Calabrialı Barlaam, Gemistus Plethon ve İznikli Bessarion üzerinden aktarılmaktadır.
Bu çalışmada yazarın yaşadığı dönem olan 20. yüzyılda Bizans tarihine olan ilginin artmış olmasının etkisiyle Bizans’ın erken dönemlerinden 1453’te yıkılmasına kadarki olan süreç incelenmiştir. Eser içerisinde Bizans’ın siyasi, dini ve kültürel etkilerinin yanı sıra zayıflayan imparatorluk içerisinde güçlenmeye başlayan aristokrat kesimin feodalite sistemine olan etkisi ve Osmanlı Devleti’nin zaferinden sonra Avrupa’ya kaçan bilginlerin Rönesans’a olan etkilerinin de görülmesi bakımından önemlidir. Eser Ekler (811-817), Kaynakça (819-880) ve Dizin (881-895) kısımları ile son bulmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
Mehmetcan ŞAHİN (MA)
mehmetcnsahin@gmail.com
M. Şahin, Bizans İmparatorluğu Tarihi. Yazar: A. A. Vasiliev. Libri III (2017) 1-8. DOI: 10.20480/lbr.2017001
Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2016/002