Two New Graves and Some Fragmentary Inscriptions from Termessus
LIBRI IX (2023) 91-97
Receved Date: 17.11.2023 | Acceptance Date: 10.12.2023
DOI: 10.5281/zenodo.10429329
Online Publication Date: 24.12.2023
Abstract: This article presents two new burial inscriptions from the necropolis areas E3, E4 and two new fragmentary inscriptions at Termessus. They were discovered during the 2018 and 2019 surveys conducted by the author in the city of Termessus. Both inscriptions belong to the Roman Imperial Period. The first inscription was found in area of E3. It is a fragmentary inscription which gives the name Artemeis as a grave owner. The names of the other owners have not been reached. The second inscription talks about the persons Aurelia Eukarpia, Aurelius Hermodorus and Agoraste as a graveowners. Both burial inscriptions mention that the fine should be paid to Zeus Solymeus, the chief god of the city. This is quite common in Termessus. The third one is a fragmentary inscription and most likely belongs to a sculptural honorary monument. The stone that bears inscription, looks like a flat pedestal and most likely it honors a man whose name ends with letters -doros. Probably for Theodoros. The fourth is another fragmentary inscription found in the area of the bouleterion. On the block were probably carved the names of a female and a male in the genitive case and least the Greek word thygater.
Keyword: Grave, Sarcophagus, Termessus, Necropolis
Öz: Aşağıdaki makalede Termessos’taki E3, E4 ve iki yeni fragman yazıtı nekropolis alanlarında bulunan iki adet yeni mezar yazıtı sunulmaktadır. İlki E3 nekropolis alanında bulunmuştur. Fragman yazıtı olup, mezar sahibi olarak Artemeis isminden bahsetmektedir. Mezarın diğer sahiplerinin isimlerine ulaşılmamıştır. İkinci yazıt ise mezar sahipleri olan kimselerden Aurelia Eukarpia, Aurelius Hermodorus ve Agoraste’den bahseder. Her iki mezar yazıtında ceza miktarlarının kentin baş tanrısı Zeus Solymeus’a ödenmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu bu durum Termessos’ta oldukça yaygın bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Üçüncü yazıt bir fragman yazıtı olup büyük bir olasılıkla heykelli bir onurlandırma anıtına aittir. Yazıt taşıyıcısı basık bir kaide görünümünde olup büyük bir olasılıkla isminin sonu -doros olan bir erkek şahıs onurlandırılmaktadır. Olasılıkla bu isim Theodoros’tur. Dördüncü yazıt ise bouleuterion yapısının yakınlarında bulunmuş olan diğer bir fragman yazıtıdır. Blok üzerinde büyük bir ihtimalle en başta bir kadın adı, sonrasında genetivus halinde bir erkek adı, en sonunda ise kız çocuğu anlamına gelen thygater ibareleri yer almakta idi.
Anahtar sözcükler: Mezar, Lahit, Termessos, Nekropolis
Akçay A. & Gürel B. 2018, ”Görülenin Ötesine Gitmek: Sayısal Görüntüleme Metodları Işığında Termessos’tan Sütunlu Bir Lahit Üzerine Yeni Değerlendirmeler”. Eds. M. Arslan & F. Baz, Arkeoloji, Tarih ve Epigrafi’nin Arasında: Prof. Dr. Vedat Çelgin’in 68. Doğum Günü Onuruna Makaleler. İstanbul, 1-18.
Çelgin A. V. 1990, Termessos Kenti Nekropol’leri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi. İstanbul.
Çelgin A. V. 1994, “Termessos ve Çevresinde Nekropol ve Epigrafya Araştırmaları: 1975-1991 Yılları Arasında Yapılan Çalışmaların Toplu Sonuçlarına Kısa Bir Bakış”. Anadolu Araştırmaları 13, 153-177.
Çelgin A. V. 1997, Termessos Tarihi. İstanbul.
Çelgin A. V. 2007, “Termessos Örneği Bağlamında Agon’ların Antik Kent Yaşamındaki Yeri ve Son Epigrafik Araştırmaların Agonistik Yazıt Repertuvarına Katkısı”. Colloquium Anatolicum VI, 2007, 27-47.
İplikçioğlu B. Çelgin G. & Çelgin A. V. 2007, Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium IV. Wien.
İplikçioğlu B., G. Çelgin& A. V. Çelgin 1994, Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium III. Wien.
Kosmetatou E. 1997, “The Hero Solymos on the coinage of Termessos Major”. Schweizerische numismatische Rundschau 76/, 41-63.
Tüner Önen N. & Arslan M. 2021, “Two New Epitaphs from Termessos”. Libri VII, 227-234.
Zgusta L. 1964, Kleinasiatische Personennamen. Prag.