LIBRI
Epigrafi, Çeviri ve Eleştiri Dergisi
  • tr
  • en
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Anasayfa » 2015 » Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserleri

Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserleri

Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserleri

Serra DURUGÖNÜL

ISBN: 9786054701667
Sayfa: 189 (170 resim ile birlikte)
Baskı Yılı: 2015
Baskı Yeri: İstanbul
Yayınevi: Oksijen Basım ve Matbaacılık

LIBRI I (2015) 7-9
DOI:  10.20480/lbr.2018115454
Geliş Tarihi: 26.07.2015       Kabul Tarihi: 29.07.2015
Elektronik Yayın Tarihi: 24.12.2015
Telif Hakkı © Libri Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi, 2015

pdf  PDF indir

references  PDF görüntüle

info  Atıf Düzeni

S. DURUGÖNÜL (Ed.), Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserleri. İstanbul 2015. Oksijen Basım ve Matbaacılık, 189 sayfa (170 resim ile birlikte). ISBN: 9786054701667

Durugönül’ün editörlüğünde Mersin Üniversi­tesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi (KAAM) Yayınları bünyesinde okuyucuyla buluşan ikinci müze kitabı “Manisa Müzesi Heykel­tıraşlık Eserleri”, tarih aralığı Arkaik Dönem’den Geç Roma Dönemi sonuna kadar uzanan; heykel, portre, kabartma ve lahitlerin dahil olduğu yüz sekiz heykeltıraşlık eserini kapsamakta­dır. Bu kapsamda epigrafik malzemeler hariç tutulmuş ayrıca Müze’nin deposunu inceleme ola­nağı bulamayan çalışma ekibi tarafından bazı eserler kataloğa dahil edilememiştir.

Kitapta yer alan eserlerin yoğunlukla Philadelphia (Alaşehir), Thyateira (Akhisar), Magne­sia ad Sipylum (Manisa) ile Katakekaumene (Kula) yerleşimlerinden Manisa Müzesi’ne kazan­dırıldığı görülmektedir. Buluntu yerleri belli olan bu eserler ışığında hem nereden geldiği belli olmayan eserleri yorumlamak mümkün kılınmakta hem de Lydia Bölgesi heykeltıraşlık geleneği hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Okuyucu, sistematik bir bütünlük içinde oluşturulan katalog bölümlerinde her bir eserin; bu çalışmaya ait numarası (Kat. Nr.), müze envanter numarası (Env. Nr.), tanımı, türü/adı, malze­mesi, buluntu yeri, müzeye geliş şekli, ölçüleri, eser değerlendirmesi, tarihleme önerisi ve litera­tür bilgilerine ulaşabilmektedir. Değerlendirme kısmında, dönem kriterleri ekseninde gerek böl­ge gerekse yurtiçi/yurtdışı benzer örneklerle yapılan karşılaştırmalara yer verilmekte, ayrıca da­ha önce yayınlanmış ve bu çalışma kapsamına alınmış eserlerin önceki değerlendirmelerinin ya­nı sıra yeni yorumlar paylaşılmaktadır.

İçindekiler (5) ve Önsöz (7-10) ile kitabın içeriği, kapsamı ve amacı hakkında bilgiler ve­rildikten sonra toplam sekiz ana başlık altında sunulan bölümlere geçilmektedir; I- Lydia Böl­gesi’nin (Philadelphia, Thyateira, Magnesia ad Sipylum ve Çevresi) Erken Hıristiyanlık Dönemi Sonuna Kadar Tarihi–Coğrafyası (11-19); II- Lydia Bölgesi’nde (Philadelphia, Thyateira, Mag­nesia ad Sipylum ve Çevresi) Gezginler, Epigrafik ve Arkeolojik Araştırmalar (21-25); III- Manisa Müzesi’ndeki Hellenistik–Roma Dönemi Heykelleri (27-96); IV- Manisa Müzesi’ndeki Roma–Erken Hıristiyanlık Dönemi Portreleri ve Başları (97-111); V- Manisa Müzesi’ndeki Ar­kaik–Roma Dönemi Kabartmaları (113-135); VI- Manisa Müzesi’ndeki Hermeler ve Bir Duvar Aplik’i (161-169); VII- Manisa Müzesi’ndeki Roma Dönemi Lahitleri (171-179); VIII- Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserlerinin Genel Değerlendirmesi (181-187).

I- Lydia Bölgesi’nin (Philadelphia, Thyateira, Magnesia ad Sipylum ve Çevresi) Er­ken Hıristiyanlık Dönemi Sonuna Kadar Tarihi–Coğrafyası (11-19) başlığı altında Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç tarafından kaleme alınmıştır. Lydia Bölgesi’nin sınırları, topografyası, tarihsel coğ­rafyası ve kentlerine dair bilgiler, antikçağ yazarlarından modern yazarlara değin edinilen bilgiler ışığında aktarılırken bölgenin siyasi, ekonomik ve kültürel değişimleri zamandizinsel bir perspek­tif içinde okuyucuya aktarılmaktadır.

II- Lydia Bölgesi’nde (Philadelphia, Thyateira, Magnesia ad Sipylum ve Çevresi) Gez­ginler, Epigrafik ve Arkeolojik Araştırmalar (21-25) başlığıyla Ulus Tepebaş ve Yrd. Doç. Dr. Deniz Kaplan tarafından ele alınmaktadır. 18. ve 19. yüzyılda bölgede araştırmalar yapan gez­ginlerin arkeoloji ve epigrafi çalışmaları, özellikle 20. yüzyılda yoğunluk kazanan epigrafik araş­tırmaların tarihçesi ile bugüne değin yapılan arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının kim­ler tarafından yürütüldüğü ilgili alt başlıklar altında açıklanarak tüm bu çalışmalardan üretilen yayınlar, yüksek lisans ve doktora tezleri bu bölümde tanıtılmaktadır.

III– Manisa Müzesi’ndeki Hellenistik–Roma Dönemi Heykelleri (27-96) başlığını taşıyan bö­lümde, Yrd. Doç. Dr. Münteha Dinç tarafından yayına hazırlanan kırk sekiz adet heykel bu­lun­maktadır. Bu bölümdeki heykeller; Tanrıçalar, Kadınlar, Tanrılar-Diğer Mitolojik Figürler, Er­kek­ler, Çocuk Heykelleri ve Masa Ayakları olmak üzere tipolojik ve ikonografik olarak grup­landırılmıştır. Tanrıçalar grubunda Hygieia, Nike, Athena, Kybele ve Aphrodite heykelleri; Tan­rılar grubunda Asklepios, Dionysos, Apollon ve Men heykelleri ile bir Eros başı ve bir Marsyas torso’su dikkat çekmektedir.

IV- Manisa Müzesi’ndeki Roma–Erken Hıristiyanlık Dönemi Portreleri ve Başları (97-111) başlığı altında dokuz adet baş/portre M.A. Ulus Tepebaş tarafından değerlendirilmektedir. Bu eser­lerden sekiz tanesinin buluntu yeri bellidir. Gruptaki plastik eserlerden en erken buluntu MS I. yüzyıl ortalarına en geç buluntu MS III. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

V- Manisa Müzesi’ndeki Arkaik–Roma Dönemi Kabartmaları (113-135) bölümü Prof. Dr. Serra Durugönül tarafından değerlendirilen otuz dokuz kabartmayı kapsamaktadır. On dokuz Mezar Steli, on üç Adak Steli, dört adet Imago Clipeata ile dört adet esere yer verilen Diğer Ka­bartmalar başlıkları altında toplanan bu eserler, MÖ V. yüzyıl ile MS VIII-IX. yüzyıl arasında tarihlen­dirilmektedir. Kabartmaların yirmi dördünün buluntu yeri bellidir; böylelikle buluntu yeri belli olmayan kabartmalar bunlara göre değerlendirebilmekte ve hepsinin Lydia eseri ol­duğu sonu­cuna varılabilmektedir.

VI- Manisa Müzesi’ndeki Hermeler ve Bir Duvar Aplik’i (161-169) başlığını taşıyan bu bö­lüm Münteha Dinç ve Serra Durugönül tarafından değerlendirilen beş eserden oluşmaktadır. Bölüm sonunda yapılan değerlendirmede herme’lerin kutsal, bereketli ve koruyucu apotropeik özellik­leri nedeniyle Arkaik Dönem’den itibaren birçok yapıda kullanıldıklarından bahsedilerek tarihsel süreç içinde kullanım alanları hakkında bilgiler verilmektedir. Özellikle Philadelphia’da bulunmuş olan yarı işlenmiş Satyr başı kentteki heykel üretiminin açık ispatı olarak yorumlan­makta ve bölgenin heykel üretimine ışık tutacağı üzerinde durulmaktadır.

VII- Manisa Müzesi’ndeki Roma Dönemi Lahitleri (171-179) kataloğunda yer alan altı adet lahit Yrd. Doç. Dr. Deniz Kaplan tarafından ele alınmaktadır. Lahitlerden dördü girlandlarla be­zenmiştir. Bunlardan ikisi tam işli ikisi yarı mamul özelliktedir. Lahitlerde iki tip kapak; akroterli beşik çatı ile kline tipi kullanılmıştır. Lahitlerin Aphrodisias, Karia, Ephesos tipi yarı mamul ve Dokimeion sütunlu lahitleri gibi farklı ekollerden olduğu düşünülmektedir.

VIII- Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserlerinin Genel Değerlendirmesi (181-187) başlıklı son bölümde, Manisa Müzesi eserlerinin yoğunlukla hangi kentlerden müzeye kazandırıldığı ve bu­nunla ilintili olarak tarihsel süreçte bu yerleşimlerin önemi; eserlerin buluntu yerleri, tarih­leme kriterleri ve karşılaştırmalar; kullanılan malzemelerle bağlantılı olarak mermer kaynakları; Hel­lenistik ve Roma dönemleri yaygın ikonografi ve tipleri hakkında bilgiler verilmekte, bölge­deki heykeltıraşlık geleneğinin güçlü bir altyapısı olduğu belirtilerek, Lydia Bölgesi’nin kültürel ve sa­natsal gelişmişlik düzeyi hakkında okuyucu bilgilendirilmektedir.

Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü

Betül GÜREL (M.A.)
betulgurel@akdeniz.edu.tr

  • Makale Atıf Düzeni
  • Makaleye Direkt Link

S. DURUGÖNÜL (Ed.), Manisa Müzesi Heykeltıraşlık Eserleri. İstanbul 2015. Oksijen Basım ve Matbaacılık, 189 sayfa (170 resim ile birlikte). ISBN: 9786054701667 Tanıtan: Betül GÜREL, Libri I (2015) 7-9.

Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2015/lbr-0001

13 Temmuz 2016 Aykan A.
← Büyük İskender
Haydi Sofraya! Mutfak Penceresinden Osmanlı Tarihi →

Yayın Gönderme

Çalışmalarınızı Editöryal Prensiplere ve Yazım İlkelerine göre düzenledikten sonra,  libri@akdeniz.edu.tr
adresine gönderebilirsiniz.

eISSN: 2458-7826

PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb
PhaseKapakWeb PhaseKapakWeb PhaseKapakWeb

SAYI I (2015)

SAYI II (2016)

SAYI III (2017)

SAYI IV (2018)

Search for Publication

En çok okunanlar

  • Divan Edebiyatı Estetiği
    Divan Edebiyatı Estetiği
  • The Huns, Rome and the Birth of Europe
    The Huns, Rome and the Birth of Eur...
  • Moğol Dönemi İran’ında Kadın
    Moğol Dönemi İran’ında Kadın
  • Strabon, Geographika: XVII. Kitap
    Strabon, Geographika: XVII. Kitap
  • Orta Çağ’da Venedik, Papalık ve Türkler 1243-1353
    Orta Çağ’da Venedik, Papalık ve Tür...
  • The Ancient Mariners: Seafarers and Sea Fighters of the Mediterranean in Ancient Times
    The Ancient Mariners: Seafarers and...
  • Memnon, Herakleia Pontike Tarihi
    Memnon, Herakleia Pontike Tarihi
  • Anadolu’nun Gözyaşları: Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz
    Anadolu’nun Gözyaşları: Yurtdışına ...
  • Medieval And Renaissance Famagusta Studies In Architecture, Art And History
    Medieval And Renaissance Famagusta ...
  • Anadolu’da Roma Eyaletleri: Augustus Dönemi
    Anadolu’da Roma Eyaletleri: Augustu...
  • Ortaçağ’da İslam Mutfağı
    Ortaçağ’da İslam Mutfağı
  • PLUTARKHOS, Agesilaos & Pompeius: Giriş, Değerlendirme ve Açıklayıcı Notlar
    PLUTARKHOS, Agesilaos & Pompei...
  • Dirty Wars: The World is a Battlefield
    Dirty Wars: The World is a Battlefi...
  • Gladyatörler: Tarihin En Ölümcül Sporu
    Gladyatörler: Tarihin En Ölümcül Sp...
  • Sualtı Arkeolojisindeki Tarihsel Partikülarizme [Tek Tarafçılığa] Yönelik Bir İtiraz
    Sualtı Arkeolojisindeki Tarihsel Pa...

PhaseKapakWeb

eISSN: 2149-7826

Destekleyenler

Libri

  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Popüler Yayınlar

  • Divan Edebiyatı Estetiği
  • The Huns, Rome and the Birth of ...
  • Moğol Dönemi İran’ında Kadın
  • Strabon, Geographika: XVII. Kita...
  • Orta Çağ’da Venedik, Papalık ve ...
  • The Ancient Mariners: Seafarers ...
  • Memnon, Herakleia Pontike Tarihi

Son Çıkan Yayınlar

  • Küçük Topla Egzersiz Hakkında 8 Temmuz 2022
  • Çok Arkadaşa Sahip Olmak Hakkında 6 Nisan 2022
  • Determinations Concerning Grave Stelae with Banquet Relief Found in the Surroundings of Yalova in the Context of the Old and New Findings 25 Mart 2022
  • Herakleitos of Rhodiapolis: Addenda et Corrigenda to TAM II 911 18 Şubat 2022
  • New Honorary Inscriptions from Termessos for Emperor Hadrianus and His Wife Sabina 29 Aralık 2021
  • A New Funerary Inscription from Olympos (Lycia) and an Addendum to TAM II 1075 29 Aralık 2021
  • Two New Epitaphs from Termessos 29 Aralık 2021

Yayın Arama

Arşiv

Flag Counter
  • Ana Sayfa
  • Dergi Hakkında
  • Son Sayı
  • Arşiv
  • Yayın Etiği
  • Yayın Gönderme
  • Yazım İlkeleri
  • Yayın Süreci
  • İletişim
Copyright © 2015 www.libridergi.org
  • Türkçe
  • English (İngilizce)