Feriale Duranum: XX. Palmyrenorum Cohors’unun Takvimi
Çeviren: Mete Enes Can ÖZTÜRK
Geliş Tarihi: 30.03.2023 | Kabul Tarihi: 24.04.2023
DOI:10.5281/zenodo.7875397 | Elektronik Yayın Tarihi: 28.04.2023
Feriale Duranum: XX. Palmyrenorum Cohors’unun Takvimi
Roma askerî tarihi üzerine yapılan araştırmalar genel itibarıyla bu teşkilatın siyasi tarihine yönelirken kayda değer bir kısmı da onu oluşturan askerlerin dinsel inançlarına odaklanmaktadır. Bu bağlamda Alfred von Domaszewski’nin 1895 yılında yayımladığı die Religion des römischen Heeres adlı eseri, Roma ordusunda görev yapmış askerlerin dinsel inançlarına yönelik ilk monografi olması bakımından önemlidir[1]. Domaszewski bu eserinde çeşitli rütbe ve birliklere mensup Roma askerlerine ait olmak üzere kendi dönemine dek keşfedilmiş adak yazıtlarını bir araya getirerek askerlerin ibadet ettiği tanrı ve tanrıçaları tespit etmiş, bunların kültlerine ilişkin bilgiler vererek ibadet yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Roma ordusunda dinsel yaşam hakkında yazılmış bu monografiden sonra konuyla ilgili en çarpıcı çalışma, W. F. Snyder, Robert O. Fink ve Allan S. Hoey tarafından 1940 yılında yayımlanan Feriale Duranum adlı makale olmuştur[2]. Bu makalenin konusu, günümüz Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki Dura’da keşfedildiği için Feriale Duranum adı verilen dinsel içerikli bir papirüstür. Roma askerlerinin dinsel yaşamının takvimsel olarak düzenlendiğini göstermesi bakımından oldukça önemli bir keşif olan bu papirüs, yayımlandığı tarihten itibaren pek çok araştırmacının dikkatini çekerek sıklıkla başvurulan ve incelenen bir kaynak olmuştur[3].
Romalılar Euphrates Nehri’nin güneybatı kıyısında bulunan Dura’yı ilk kez Traianus’un Parthia Seferi’yle (MS 114) ele geçirmiş fakat imparatorun ölümünün ardından Parthlar kenti yeniden zapt ettiği için Roma’nın buradaki egemenliği uzun süreli olmamıştır[4]. Bundan sonra ancak Gaius Avidius Cassius’un Parthia Seferi’ndeki (MS 165) hizmetleri neticesinde ele geçirilen Dura, Roma askerlerinin buraya konuşlandırılmasıyla önemli bir sınır garnizonuna ev sahipliği yapmış ve colonia statüsüne getirilmiştir[5]. Roma’nın Dura’daki ikinci egemenliği MS 256 yılında İranlıların bölgeyi yeniden ele geçirmesiyle sonlanmıştır[6]. MS III. yüzyılın sonuna doğru terk edilen kent, yeni bir yerleşim yeri olmadan günümüze ulaşmıştır[7]. Söz konusu askerî takvim 1931/32 yıllarında Roma’nın MS 220’li yıllarda buraya konuşlandırmış olduğu bir auxilia cohors’u olan XX. Palmyrenorum cohors’una ait mektup ve emir metinleri gibi pek çok papirolojik belgenin saklandığı Artemis Azzanathkona Tapınağı’nda yürütülen araştırmalar sayesinde keşfedilmiştir[8].
İmparator Severus Alexander (MS 222 – 235) döneminden kaldığı anlaşılan bu askerî takvim MS 223 ile 227 yılları arasına tarihlendirilmektedir[9]. Takvimde Augustus (MÖ 24 – MS 14) ve Caesar’a ilişkin kutlamaların yer alması, takvimin ilk halinin Augustus tarafından oluşturulduğunu, günümüze gelen metnin ise Severus Alexander döneminde düzenlenmiş olduğunu düşündürmektedir[10]. Ayrıca söz konusu takvime ilişkin metin, doğrudan XX. Palmyrenorum cohors’una ait olsa da büyük olasılıkla dönemin diğer bütün askerî birlikleri aynı takvime ve öngörülen dinsel sorumluluklara sahiptir[11]. Böylece devletin başına geçen her yeni imparatorla birlikte yeniden düzenlenen askerî takvim, imparatorluğun dört bir yanında görev yapmakta olan birliklere dağıtılmış gibi görünmektedir.
Günümüze ulaşan takvime ait metin Latince yazılmış olup toplam dört sütundan oluşmaktadır. Bunlar Ocak ayından Mart ayının ortasına kadar olan birinci sütun; Mart’ın ortasından Ağustos’un ortasına kadar olan ikinci sütun; Ağustos’un sonundan muhtemelen Eylül’ün sonuna dek olan üçüncü sütun ve son olarak yılın son aylarının yer aldığı dördüncü sütundur. Ocak ayından başlayan metnin hemen her sütununda tahribat sebebiyle meydana gelmiş bazı eksikliklere rastlanmakla beraber Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içeren satırlar neredeyse tamamen yok olmuştur.
Takvim boyunca askerlerin yürütmesi gereken iki tür ibadet biçimine rastlanmaktadır. Bunlardan birincisi immolatio denilen kurban törenidir. Kurban töreninde kesilmesi gereken hayvan, sunulacağı kutsal varlığın kültüne göre seçilmektedir. Bu bağlamda tanrılar için erkek, tanrıçalar için dişi kurbanlıklar seçilmektedir. Geleneksel Roma tanrıları arasından Iupiter için erkek, Iuno için ise dişi bir sığırın kurban edilmesi buna örnektir. Bir istisna olarak yalnızca Mars için bir boğa kurbanı öngörülmektedir. Benzer bir istisna imparator kültüyle ilgili kutlamalarda da mevcuttur.
İkinci bir ibadet türü olarak supplicatio denilen bir şükran töreni öne çıkmaktadır. Bu şükran töreninde içeriği çözümlenemeyen bir dua merasimi tertip edilmektedir[12]. Büyük olasılıkla kurban törenlerinde olduğu gibi bir ziyafet de söz konusudur[13]. Takvimde yer alan şükran törenlerinin çoğunlukla geleneksel Roma festivalleri vesilesiyle tertip edildiğine rastlanmaktadır. Bunların yanı sıra imparatorların ailelerine mensup olan erkek ve kadın akrabaları için de şükran törenleri tertip edilmiştir.
Askerî takvimde başlıca iki ibadet türüne rastlanırken bu ibadetlerin yürütüldüğü kutlamalar kapsamları ve sıklıklarına göre üç ana gruba ayrılarak değerlendirilebilir. Bunlardan birincisi imparator kültüne ilişkin kutlamalardır. Zira takvim boyunca en çok bu tür kutlamalara rastlanmakta; imparatorların doğum günleri, tahta çıkışları ve çeşitli unvanlar aldıkları günlerin yıl dönümleri kutlanmaktadır. Bu bağlamda doğum gününün kutlandığı ilk imparator Tanrısal Hadrianus olup 24 Ocak’ta onun için erkek bir sığır kurban edilmesi öngörülmektedir[14]. Diğer tanrısal imparatorların doğum günlerinde de aynı uygulama takip edilmiştir. İmparatorlar için diğer bir önemli kutlama dies imperii adı verilen, tahta geçerek egemenliği (=imperium) elde ettikleri günlerin yıl dönümleridir. Takvim boyunca Tanrısal Antoninus Magnus’un [Caracalla] dışında diğer imparatorların tahta çıktığı günlerin yıl dönümlerinde bir kurban töreni tertip edilmiştir. Yalnızca Caracalla’nın tahta çıkışı bir istisna olarak hem şükran hem de kurban törenleriyle kutlanmıştır (i. 17-18). Bu durum, Severus Alexander döneminde Caracalla’ya atfedilen öneme işaret etmektedir.
Askerî takvim boyunca Severus Alexander en sık ibadet edilen imparator olarak öne çıkmaktadır. Onun MS 13 Mart 222 tarihinde kendi askerleri tarafından imparator ilan edilmesinin yıl dönümü bir şükran töreniyle kutlanırken bu ilanın senatus tarafından kabul edilmesinden sonra imparatorun Augustus, Vatanın Babası ve Pontifex Maximus unvanlarını alması geniş çaplı bir kurban töreniyle kutlanmaktadır (i. 23-28). Severus Alexander için bir diğer kurban töreni, onun Caesar olarak anıldığı ve erkeklik togasını[15] giydiği 26 Haziran’da yürütülmektedir[16] (ii. 16-17). Her iki kurban töreninde de tanrısal imparatorların aksine doğrudan değil fakat genius’u aracılığıyla ibadet edildiği görülmektedir. Genius Augusti adı verilen bu kült Augustus tarafından oluşturulmuş olup en genel anlamıyla henüz hayatta olan imparatorun sahip olduğu, onu çevreleyen ve koruyan bir kutsal varlığı ifade etmektedir[17]. Askerî takvimde Severus Alexander’e kendisinin genius’u için bir boğa kurban edilirken onun annesi olan Mamaea Augusta’ya ise genius’un dişil karşılığı olan iuno’su için dişi bir sığırın kurban edildiği görülmektedir (ii. 26).
Takvimde Severus Alexander’in en sık ibadet edilen imparator olması, genel olarak yaşayan imparatorlara atfedilen önemi ve kutsallığı açıkça ortaya koymaktadır. Zira Severus Alexander’in sahip olduğu bu yoğun tapınım, büyük olasılıkla kendisinden önceki imparatorlar için de yürütülmüştür[18]. Benzer şekilde, metinde Severus Alexander’e ayrılmış olan satırlar, onun ölümünden sonra yerine gelen imparatorlara ayrılacak ve kendisi tanrısal imparatorlardan biri olarak kısıtlı bir tapınım görecektir.
Takvimde geleneksel Roma dinine ilişkin kutlamalar ikinci grupta değerlendirilebilir: Bunlar sırasıyla Mars’ın doğum günü (1 Mart); Minerva için düzenlenen Quinquatria (19 Mart); Roma kentinin kuruluşunun yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen Parilia/Palilia (21 Nisan); Vesta için düzenlenen Vestalia (9 Haziran) ve Neptunus için düzenlenen Neptunalia (23 Temmuz) festivalleridir. Aralarından Quinquatria ve Vestalia festivalleri için şükran törenleri tertip edilirken Mars ve Roma kenti için kurban törenleri yer almaktadır. Neptunalia için ise hem bir şükran töreni hem de bir kurban töreni tertip edilmektedir. Büyük olasılıkla Tanrı Saturnus için düzenlenen Saturnalia da bu festivallerden biri olarak askerler tarafından kutlanmıştır[19]. Takvimin Saturnalia festivaliyle ilgili kısmı tahribattan ötürü net bir şekilde okunamamakla beraber metindeki son iki satır bu festivalin mevcut olabileceğine işaret etmektedir (iv. 7-8). Söz konusu festivallere ek olarak ayrıca 12 Mayıs’ta Mars’ın (ii. 9), 5 Ağustos’ta da Tanrıça Salus’un onuruna düzenlenen araba yarışları vesilesiyle kurban törenleri (ii. 25) tertip edilmektedir. Bu tür geleneksel Roma festivalleri ve imparator kültüne ilişkin kutlamaların yer aldığı günler, çeşitli karargâhlarda ikamet edip nispeten izole bir yaşam süren askerleri toplumun geri kalanıyla ortak noktada buluşturan önemli günlerdir[20].
Askerî takvimde adı geçen geleneksel Roma tanrı ve tanrıçaları hakkında bilgi verdikten sonra bunlardan biri olan zafer tanrıçasının Parthica sıfatıyla anıldığı satırın özel bir yeri olduğu belirtilmelidir (i. 14-16). Romalıların zafer tanrıçası olan Victoria, Septimius Severus’un MS 198 yılında Parthlara karşı kazandığı zaferinin ardından “Parthlara karşı muzaffer” anlamına gelen Parthica sıfatını alarak ayrıca bir tapınım odağı haline gelmiştir[21].
Takvimde üçüncü gruba alınabilecek kutlamalar ise doğrudan askerî geleneklere ilişkindir. Bu bağlamda öne çıkan ilk kutlama, Ocak ayının üçüncü gününde askerlerin yıllık olarak ettikleri sadakat yeminlerine bağlı kalmaları vesilesiyle düzenlenmektedir (i. 2-6). Aynı ayın yedinci gününde hak eden askerlerin onurlu terhislerinin[22] verilmesi ve muvazzaf olanların maaşlarını almaları vesilesiyle bir kutlama daha tertip edilmektedir (i. 7-9). Her iki kutlamada da Roma’nın geleneksel tanrı ve tanrıçaları için kurbanlar kesilmesi öngörülmüştür. Buna ek olarak, takvimde birincisi 9-11 Mayıs, ikincisi ise 31 Mayıs günlerinde yürütülmesi planlanan ve ordudaki sancaklarla ilişkili bir gül festivali olan rosaliae signorum kutlamaları yer almaktadır (ii. 8. 14). Bu kutlamalarda birer şükran töreni tertip edilmekte ve askerî birliklerin sancakları güllerden yapılmış çelenklerle süslenmektedir[23]. Söz konusu üçüncü gruba dâhil olan kutlamalar doğrudan Roma ordusundaki geleneklerle ilişkili olmakla beraber halk arasında doğrudan bir karşılığı söz konusu değildir.
Takvim metninin Türkçeye çevirisi C. B. Welles, R. O. Fink ve J. F. Gilliam tarafından 1959 yılında düzenlenerek yayımlanmış olan Latince transkript esas alınarak hazırlanmıştır[24].
FERIALE DURANUM
I.
(1) [Kal(endis) Ianuaris – – – ca. 42 – – –]
(2) [III Nonas Ianuarias quod solvantur ac nuncupentur v]ọṭạ et ob salutem (3) [domini nostri M(arci) Aureli Severi Alexandri Aug(usti) et ob aetern]ịtạtẹm (4) [impe]ri p̣(opuli) [R(omani) Iovi O(ptimo) M(aximo) b(ovem) m(arem), Iunoni Reginae b(ovem) f(eminam), Minervae b(ovem) f(eminam), Iovi Victori] b(ovem) m(arem),
(5) [. . . .] . s . [– – – ca. 12 – – – Marti Patri taurum, Marti Victori ta]ụrum, (6) [Vict]ọriae b(ovem) [f(eminam) – – –
(7) [VIII Idus] Ianu[arias quod detur emeritis honesta missio cum usu privi]legio(8)[rum] ṿẹl numẹ[re]n[t]ụṛ [militibus stipendia I(ovi) O(ptimo) M(aximo), b(ovem) m(arem), Iunoni b(ovem) f(eminam), Minervae] b(ovem) f(eminam), (9) [Salu]ṭi b(ovem) f(eminam), Marti Pạṭṛị ṭ[aurum – – –
(10) Ṿ[I Idus I]anuarias ob natạ[lem Divae . . . . . . . . Divae . . . . . . . . supp]ḷicaṭịọ
(11) [. . Idus I]ạnuarias ob nạṭalẹ[m Luci – 3-4 – Caesaris – – – ca. 14 – – –] Luci ⟦. s . [3-4] Aụg⟧ (12) [3-4 C]aesaris
(13) VII[II Kal(endas)] Febraṛias ob ṇatạ[lem Divi Hadriani Divo Hadriano b(ovem) m(arem)]
(14) V Ḳ[a]ḷ(endas) [Feb]rarias ob v[i]c̣ṭorị[as Arabicam et Adiabenicam et Parthica]ṃ Maxi(15) ṃ[a]ṃ Divi Seṿẹ[ri e]t oḅ [imperium Divi Traiani, Victoriae Part]ḥic̣[a]ẹ (16) b(ovem) [f(eminam), D]ivo Traian[o b(ovem) m(arem)]
(17) Prid(ie) Ṇ[onas F]ebraria[s o]b i[mperium Divi Antonini Magni supplicat]ịo, Ḍivo (18) Aṇṭọnino M[agno] b(ovem) ṃ(arem)
(19) Kal(endis) Ṃ[a]rṭis ob c̣[e]r[imo]niạ[s natalicias Martis Patris Victoris Marti] P̣ạtri (20) Vicṭoṛị tạụ[rum]
(21) P̣ṛịḍ(ie) Nọn[is Ma]ṛ[tis ob] im[perium Divi Marci Antonini et Divi Luci Veri D]ịvo Mar(22)co b(ovem) [m(arem), Divo Lucio] b(ovem) m(arem)
(23) III I[d]us Ṃ[artias quod] Imp(erator) [Caesar M(arcus) Aurelius Severus Alexander im]peratọṛ (24) ap[pellat]ụ[s sit Io]ṿị b(ovem) ṃ(arem), [Iunoni b(ovem) f(eminam), Minervae b(ovem) f(eminam), – – – ca. 16 – – – Ma]ṛṭi b(ovem) m(arem); [quod (25) a mi]litib[us d(omini) n(ostri)] Ạug(usti) [Imp(eratoris) Marci Aureli Severi Alexandri Alexande]r Aug(ustus) ṇ(oster) (26) [primo] ịmp̣[erator] ạpel[latus sit supplicatio – – –
(27) [Pridie Idu]ṣ [Martias q]uod Ạ[lexander Augustus no]ṣ[ter Augustus et Pater] (28) [Patriae et Pontife]x̣ Max̣[imus appellatus s]ịṭ supp̣[licat]io; [Genio do(29)mini nostri Alex]and[ri Augusti taurum – – –]
II.
(1) XIIII Kaḷ(endas) Ạpriles ob diem Quinq̣[u]ạ[trio]ṛ[um] suppḷ[ic]atio; in X Ka[l(endas) e]ạsdem supp̣ḷịc̣[ationes]
(2) Pridie Ṇonas Apriles ob natalẹ[m] Ḍị[v]i A[n]toniṇi Ṃạgni D[i]ṿo Aṇ[t]ọṇ[in]ọ b(ovem) m(arem)
(3) V Idus Apriles ob imperium Di[v]ị P̣ii Severi D[i]vo P̣[i]ọ [S]ẹver[o] ḅ(ovem) ṃ(arem)
(4) III Iḍụs Ạp̣ṛ[il]es ob natalem Divi Pịị Sevẹ[r]ị Ḍ[ivo Pio] Ṣ[evero] b(ovem) [m(arem)]
(5) X̣[I K]al(endas) Maịạṣ ob natalem Urbis [R]omaẹ [A]ẹṭẹ[rnae U(rbi) R(omae) A(eternae) b(ovem) f(eminam)]
(6) Ṿ[I K]al(endas) Maias ob natalem Divi Marcị Ạṇṭoṇ[ini Divo Marco An]tọ[nino b(ovem) m(arem)]
(7) No[nas] Maias ob natalem Divae Ịulịạe Ṃạ[esae Divae Maes]ạẹ [supplicatio]
(8) VI. [– – u]s Maias ob Rosalias Sigṇ[o]ṛum ṣuppl[icatio]
(9) IIII Ịḍus Maias ob Circenses Mạ[rtiales] Marti Pạ[tri Ult]ori ṭạ[u]ṛuṃ
(10) X̣II Ḳ̣aḷ(endas) [I]unias quod Dius Severus imperator ạ [ . . . . . . a]p̣p̣[ell]ạ[tu]ṣ ṣ[it – – – –] (11) Ḍivo Pị[o] Sever[o]
(12) ṾIIII Kal(endas) Iunias ob natalem G[er]mani[c]<i> Caẹ[sa]ris sup̣[pli]cat[i]o [me]ṃọri[ae Ge]ṛm[anici] (13) C̣[a]esaris vacat
(14) P̣ṛ[i]ḍ[ie] Kal(endas) Iunias oḅ Rosalias Signorum suppḷ[i]cạtio
(15) [V] Ịḍ[us I]unias ob Vẹstalia Veste Matrị supplicạt[i]ọ
(16) [VI Kal(endas)] Ịuḷias quod dominus nosṭ[e]ṛ [M]arcus Aurẹ[l]ius Severus Al[e]x̣ạ[nder Cae]ṣạṛ ạp̣p̣ẹ[l(17)lat]ụs sịṭ et toga virili amic̣[tus] Geṇio Aḷexanḍṛi Au[g]usti taur[u]m
(18) [Kal(endis) Iuli]ịṣ [qu]ọd Alexandẹr Aug(ustus) n(oster) p̣[r]imo co(n)ṣ(ul) desig[n]atus sit supplịc̣aṭ[io]
(19) [III N]ọn(as) [I]ụlias oḅ [n]ạtalem Divaẹ Ṃaṭidiae Diva[e] Mati[di]ae supplị[cat]i[o]
(20) [VI Idus Iulia]s ob imp̣ẹrium Divi Antonini P̣ii Diṿ[o] Anṭọnino b(ovem) m(arem)
(21) [IIII Idus Iul]ịạṣ ọb natalem Divi Iuli Dịvo Iulio b(ovem) m(arem)
(22) [X Kal(endas) Augus]ṭas ob diem Neptunaliorum supplicatio, [i]mṃ[o]latio
(23) [Kal(endis) Augustis ob n]atalem Divi Clauḍị ẹt Divi Perṭ[in]acis [Di]ṿọ Cl[audi]ọ b(ovem) m(arem) (24) [Divo Pertinaci] b(ovem) m(arem)
(25) [Nonis Augustis] ọ[b Circenses Sa]ḷuṭares Sạlut[i b(ovem)] f(eminam)
(26) [ . . Kal(endas) Septemb]ṛe[s ob na]taḷ[em M]ạmaeạ[e Aug(ustae) matr]ịṣ Aug(usti) n(ostri), I[uno]n[i Ma]ṃạ[e]ạe Ạug(ustae) [b(ovem) f(eminam)]
(27) [ . . . . . . . . . . . . ] . uọ[ . . . . ]ṃoṛ . [ . . . . . . ] . iam . . [ . . . . . . . . ] . [ . ] . . a . . . [
(28) [ . . Kal(endas) Septembr]es ọ[b nata]lẹ[m Div]ạe Maṛ[cianae Divae Marci]ạṇ[ae supplicatio]
III.
(1) [Pr]id(ie) [Kal(endas) Septembres ob nat]ạleṃ [Divi Commodi Divo] Coṃ[modo b(ovem) m(arem)]
(2) [ . . ] Idụ[s Septembres – ca. 6 – – ] . . [– – – – ca. 21 – – – –] . [
–3. satır tamamen kayıptır.
(4) [XIIII Kal(endas) Octo]ḅṛ[es] ọ[b natalem Divi Traiani et ob imperium Divi Nervae Divo (5) Traiano b(ovem) m(arem), Divo Nervae b(ovem) m(arem)]
(6) [XIII Kal(endas) Octobre]s o[b natalem Divi An]t[onini Pii Divo Antonino b(ovem) m(arem)]
(7) [ . . Kal(endas)] Ocṭ[obres o]ḅ ṇaṭ[alem Di]vae F̣[austina]ẹ Dịṿ[ae Fau]sti[nae suppl]ịcat[io]
(8) [VIIII] Ḳaḷ(endas) [Octobres o]b n[atalem] Dị[vi Augusti] Dị[vo Aug]uṣ[to b(ovem) m(arem)]
–9. ve 10. satırlar tamamen kayıptır.
(11) ca. 13 – – – –] . [– – – – ca. 17 – – – –] . . [ . ] . [– – – – ca. 15 – – – – –] . . [ . ] . . [
(12) [– – ca. 7 – – No]ṿẹ[m]bṛ[e]s [– – – ca. 14 – – –]. . [ . ]nuṣ . [– – – ca. 13 – – – ] . . [ . . ] . [ . ]ẹ[
(13) [– – – – ca. 15 – – – –] ị [– – – – ca. 11 – – – –] . [– ca. 6 –] ṇ[
–14. satırdan 19. satıra dek tamamen kayıptır.
(20(?)) [– –] . [
(21(?)) [– –] . [– – – – ca. 19 – – – –] . [
–22. ve 23. satırlar tamamen kayıptır.
(24(?)) [– K]aḷ[z
IV.
–1. satırdan 6. satıra dek tamamen kayıptır.
(7) [XVI K]ạ[l(endas) Ianuar]ịạ[s – – –]ạṭạ [– – –sup]plị[c]atị[o (8) i]n X [Kal(endas) eas]ḍeṃ
FERIALE DURANUM
I.
(1) 1 Ocak: Okunamamaktadır.
(2–6) 3 Ocak: Yeminlerin tutulması ve sunuların yerine getirilmesi vesilesiyle efendimiz Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus’un selameti ve Romalıların devletinin ebediyeti için Iupiter Optimus Maximus’a erkek bir sığır, Iuno Regina’ya dişi bir sığır, Minerva’ya dişi bir sığır, Iupiter Victor’a erkek bir sığır, […] Mars Pater’e bir boğa, Mars Victor’a bir boğa, Victoria’ya dişi bir sığır […]
(7–9) 7 Ocak: Askerlere maaşlarının ödenmesi ve hak edenlere ayrıcalıklarla birlikte onurlu terhisin verilmesi vesilesiyle Iupiter Optimus Maximus’a erkek bir sığır, Iuno’ya dişi bir sığır, Minerva’ya dişi bir sığır, Salus’a dişi bir sığır, Mars Pater’e bir boğa […]
(10) 8 Ocak: Diva […] doğum günü için Diva […] şükran töreni.
(11–12) 9-23 Ocak: Lucius […] Caesar’ın doğum günü için […] Lucius […] Aug. Caesar’ın […]
(13) 24 Ocak: Tanrısal Hadrianus’un doğum günü için tanrısal Hadrianus’a erkek bir sığır.
(14–16) 28 Ocak: Tanrısal Severus’un Arabia, Adiabenia ve çok büyük Parthia zaferleri ve tanrısal Traianus’un tahta çıktığı gün için Victoria Parthica’ya dişi bir sığır, tanrısal Traianus’a erkek bir sığır.
(17–18) 4 Şubat: Tanrısal Antoninus Magnus’un tahta çıktığı gün için bir şükran töreni, tanrısal Antoninus Magnus’a erkek bir sığır.
(19–20) 1 Mart: Mars Pater Victor’un doğum günü töreni için Mars Pater Victor’a bir boğa.
(21–22) 7 Mart: Tanrısal Marcus Antoninus ile tanrısal Lucius Verus’un tahta çıktığı gün için tanrısal Marcus’a erkek bir sığır, tanrısal Lucius’a erkek bir sığır.
(23–26) 13 Mart: Imparator Caesar Marcus Aurelius Severus Alexander imparator olarak anıldığı için Iupiter’e erkek bir sığır, Iuno’ya dişi bir sığır, Minerva’ya dişi bir sığır, […] Mars’a(?) erkek bir sığır; ayrıca Alexander Augustus’umuz, efendimiz Augustus İmparator Marcus Aurelius Severus Alexander’in askerleri tarafından ilk defa imparator olarak anıldığı için bir şükran töreni.
(27–29) [14] Mart: Alexander Augustus’umuz Augustus, Vatanın Babası ve Pontifex Maximus olarak anıldığı için bir şükran töreni; efendimiz Alexander Augustus’un genius’u için bir boğa, […]
II.
(1) 19 Mart: Quinquatria günleri için şükran töreni; 23 Mart’a dek şükran törenleri.
(2) 4 Nisan: Tanrısal Antoninus Magnus’un doğum günü için tanrısal Antoninus’a erkek bir sığır.
(3) 9 Nisan: Tanrısal Pius Severus’un tahta çıktığı gün için tanrısal Pius Severus’a erkek bir sığır.
(4) 11 Nisan: Tanrısal Pius Severus’un doğum günü için tanrısal Pius Severus’a erkek bir sığır.
(5) 21 Nisan: Ebedi Roma Kenti’nin doğum günü için Ebedi Roma Kenti’ne dişi bir sığır.
(6) 26 Nisan: Tanrısal Marcus Antoninus’un doğum günü için tanrısal Marcus Antoninus’a erkek bir sığır.
(7) 7 Mayıs: Diva Iulia Maesa’ın doğum günü vesilesiyle Diva Maesa için bir şükran töreni.
(8) [9-11] Mayıs: Sancakların gül festivali vesilesiyle bir şükran töreni.
(9) 12 Mayıs: Mars için düzenlenen araba yarışları vesilesiyle Mars Pater Ultor’a bir boğa.
(10–11) 21 Mayıs: Tanrısal Severus […] imparator olarak anıldığı için tanrısal Pius Severus’a […]
(12–13) 24 Mayıs: Germanicus Caesar’ın doğum günü vesilesiyle Germanicus Caesar’ın anısına bir şükran töreni.
(14) 31 Mayıs: Sancakların gül festivali için bir şükran töreni.
(15) [9] Haziran: Vestalia için Vesta Mater’e bir şükran töreni.
(16–17) [26] Haziran: Efendimiz Marcus Aurelius Severus Alexander Caesar olarak anıldığı ve erkeklik togası giydiği için Alexander Augustus’un genius’una bir boğa.
(18) [1] Temmuz: Alexander Augustus’umuz ilk defa consul seçildiği için bir şükran töreni.
(19) [2-5] Temmuz: Diva Matidia’nın doğum günü vesilesiyle Diva Matidia için bir şükran töreni.
(20) [10] Temmuz: Tanrısal Antoninus Pius’un tahta çıktığı gün için tanrısal Antoninus’a erkek bir sığır.
(21) [12] Temmuz: Tanrısal Iulius’un doğum günü için tanrısal Iulius’a erkek bir sığır.
(22) [23] Temmuz: Neptunalia günü için birer şükran ve kurban töreni.
(23–24) [1] Ağustos: Tanrısal Claudius ve tanrısal Pertinax’ın doğum günü için tanrısal Claudius’a erkek bir sığır, tanrısal Pertinax’a erkek bir sığır.
(25) [5] Ağustos: Salus için düzenlen araba yarışları vesilesiyle Salus’a dişi bir sığır.
(26) [14-29] Ağustos: Augustus’umuzun annesi Mamaea Augusta’nın doğum günü için Mamaea Augusta’nın iuno’suna dişi bir sığır.
(27) : Okunamamaktadır.
(28) [15-30] Ağustos: Diva Marciana’nın doğum günü vesilesiyle Diva Marciana için bir şükran töreni.
III.
(1) 31 Ağustos: Tanrısal Commodus’un doğum günü için tanrısal Commodus’a erkek bir sığır.
(2) [7(?)] Eylül: Okunamamaktadır.
(4-5) [18] Eylül: Tanrısal Traianus’un doğum günü ve tanrısal Nerva’nın tahta çıktığı gün için tanrısal Traianus’a erkek bir sığır, tanrısal Nerva’ya erkek bir sığır.
(6) [19] Eylül: Tanrısal Antoninus Pius’un doğum günü için tanrısal Antoninus’a erkek bir sığır.
(7) [20-22] Eylül: Diva Faustina’nın doğum günü vesilesiyle Diva Faustina için bir şükran töreni.
(8) [23] Eylül: Tanrısal Augustus’un doğum günü için tanrısal Augustus’a erkek bir sığır.
(12) [16 Ekim – 12 Kasım(?)]: Okunamamaktadır.
IV.
(7-8) [16-17(?)] Aralık: […] doğum günü için(?) […] bir şükran töreni […] aynı ayın 23’üne kadar.
[1] Domaszewski 1895.
2] Fink & Hoey & Snyder 1940, 1-222.
3] Takvim metninin veya çevirilerinin yayımlandığı eserler ve sayfa aralıkları için bk. Cavenaile 1958, 412-416; Levick 1958, 143-146; Welles et al. 1959, 191-212; Fink 1971, 422-429; Bruckner & Marichal 1975, 2-9; Helgeland 1978, 1470-1505; Bohec 1993, 281-282; Campbell 1994, 127-130; Beard et al. 1998, 71-74; Lee 2000, 16-19; Olivier 2008, 127-129. Takvim metninin bir kısmının yayımlandığı, tablolaştırıldığı veya atıf yapılarak çeşitli yönlerden değerlendirildiği çalışmalar ve sayfa aralıkları için ayrıca bk. Oliver 1941, 540; 1949, 35-40; Fink 1942, 81-101; 1944, 17-19; 1947, 159-170; Guey 1948, 60-70; Nock 1952, 187-252; Gilliam 1954, 183-196; Benario 1962, 192-196; Birley 1978, 1506-1541; Herz 1978, 1135-1200; Chisholm & Ferguson 1981, 159; Pekáry 1986, 91-103; Fishwick 1988, 354-360; Stoll 1995, 107-118; Herz 2002, 98-100; Southern 2006, 160; Goldsworthy 2015, 108-113.
4] Kienast 2004, 122-123; James 2019, 51.
5] Millar 1990, 55; Sartre 2005, 186, 196; Edwell 2008, 116; Jones 2019, 52.
6] Andringa 2007, 454.
7] Fink et al. 1940, 1-30; Welles et al. 1959, 191; Lee 2000, 16.
8] Fink 1947, 165-170; Davies 1968, 31-34; 1976, 253-255; Campbell 1994, 130.
9] Benario 1962, 196 krş. Welles et al. 1959, 197.
10] Chisholm & Ferguson 1981, 159.
11] Fink et al. 1940, 28; Lee 2000, 16.
12] Beard et al. 1998, 235.
13] Nock 1952, 203.
14] Takvim metninde i. sütunun 11-12. satırları.
15] Romalı özgür bir gencin çocukluk yıllarının sona ermesinin ardından giydiği bir kıyafet, toga virilis. Roma toplumunda toga virilis giymek yetişkinliğin başlaması olarak görülmektedir. Bunun için bk. Dolansky 2008, 47-59.
16] Kienast 2004, 177.
17] Speidel & Dimitrova-Milčeva 1978, 1543-1544; Beard et al. 1998, 207; Bohec 2015, 425.
18] Fishwick 1969, 364-366; Beard et al. 1998, 366.
19] Bohec 1993, 282 krş. Campbell 1994, 130.
20] Lee 2000, 21.
21] Fink 1942, 81-101.
22] Hizmet sürelerini tamamlayan askerlere verilen honesta missio adlı terhis. Aerarium militare adlı askerî hazineden emeklilik ikramiyesi verilmesi ve bir arazi tahsis edilmesi gibi ayrıcalıkları vardır. Bunun için bk. Bohec 2015, 335.
23] Domaszewski 1895, 12-13; Hoey 1937, 22-32; Speidel & Dimitrova-Milčeva 1978, 1543-1544.
24] Welles et al. 1959, 197-202.
Anonymus, Feriale Duranum: XX. Palmyrenorum Cohors’unun Takvimi. Çev. M. E. C. Öztürk, Libri IX (2023) 23-35. DOI: 10.5281/zenodo.7875397
Kalıcı bağlantı adresi: http://www.libridergi.org/2023/lbr-0328